El govern local revertix la tendència econòmica i reduïx en 28 punts l’endeutament respecte a 2014 / Mayor: «Hem posat ordre on no hi havia»
CULLERA. 21-03-16. La delicada situació per la qual travessa l’economia de l’Ajuntament de Cullera inicia un canvi de tendència. El govern municipal presidit per Jordi Mayor portarà al pròxim ple ordinari de març la liquidació del pressupost corresponent a l’exercici 2015 en la qual ja s’observen alguns aspectes positius de la seua gestió econòmica.
El principal d’ells és el superàvit de quasi 2 milions d’euros que van registrar els comptes l’any passat. Concretament, l’exercici es va tancar amb 1.981.224,79 euros positius, la qual cosa suposa que el consistori va ingressar més del que va gastar. És la primera vegada que el municipi més endeutat de la Ribera en termes absoluts aconseguix una xifra positiva en este aspecte des d’abans de la crisi.
En comparació de 2014, el resultat pressupostari millora en un 280,12 %, ja que en eixe any el dèficit dels comptes va ser de -1.099.921,32 euros. La diferència positiva permetrà agilitar el pagament de factures i reduir el període mitjà de pagament, segons assenyala la Intervenció Municipal.
El bon resultat de 2015 possibilita a més que el dèficit en el romanent de tresoreria es reduïsca un 42,52 % en passar de -4.128.472,36 euros a -2.373.057,11 euros. L’objectiu és que al final de la legislatura la situació es revertisca totalment.
Reducció del deute
Un altre dels indicadors positius és el que concernix a l’índex d’endeutament. Este s’ha reduït en 28,32 punts i se situa en el 107,75 % gràcies tant a les amortitzacions de deute de l’exercici de 2015 com a l’increment dels ingressos corrents liquidats. No obstant açò, l’índex seguix estant per sobre del 75 % que establix com a límit la legislació vigent, fruit de l’elevat endeutament que va generar l’anterior govern municipal.
D’altra banda, un altre dels problemes endèmics de l’economia municipal també ha experimentat una notable millorança: les factures sense consignació. Si en l’exercici de 2014 superaven el milió d’euros, enguany s’ha aconseguit rebaixar la xifra a 230.265,90 euros, la majoria corresponents a despeses que va efectuar l’anterior equip de govern del Partit Popular, en el poder fins a juny. En l’apartat indicat, la rebaixa ascendix a un 77,07 %.
Pel que fa al pagament mitjà a proveïdors, un altre dels grans problemes heretats, seguix estant molt per sobre del límit de 30 dies estipulat per la legislació actual i se situa en una mitjana de 150,74 dies.
Els fons líquids també experimenten una notable millorança i pugen un 48,98 % en passar de 3.761.662,97 euros en 2014 a 5.537.158,43.
El govern, moderadament satisfet
Des del govern local s’ha fet una valoració moderadament positiva de la liquidació. Tal com explica el regidor d’Hisenda, Juan Vicente Armengot, encara que la situació de les arques seguix llastrada pel deute heretat «l’informe de l’interventor indica literalment que s’ha produït un canvi de vessant produint-se un superàvit molt important, que s’espera seguisca en els pròxims exercicis i que permeta anar complint tant el pla d’ajust com el pagament de factures en el termini legal».
Per la seua banda, el primer edil s’ha mostrat satisfet perquè al mig any de govern s’ha produït un canvi de tendència. «Hem posat ordre on no hi havia i, sense caure en una falsa eufòria, per fi podem donar bones notícies sobre la gestió econòmica després d’anys de descontrol dels recursos públics, que ens han portat a una situació límit de col·lapse».
Mayor ha assenyalat que la fórmula que combina «austeritat i sentit comú amb polítiques socials funciona. Ara, les despeses seguixen el procediment legal adequat amb la seua corresponent proposta i retenció de crèdit. Els regidors s’han apretat el cinturó i saben que si no hi ha diners, no es pot gastar, a diferència del que succeïa abans quan el descontrol era absolut».
A més a més, ha subratllat que els resultats «posen en relleu que les mesures de control i racionalització aplicades donen els seus fruits i que ara hi ha una gestió responsable». Malgrat l’optimisme, l’alcalde ha precisat que el consistori encara seguix immers en un pla d’ajust, que imposa fins a l’any 2032 unes dures condicions econòmiques.