Més d’una vintena de veïns assistix al taller gratuït d’iniciació
Després de quatre anys de trajectòria, l’entitat es consagra com a investigadora i defensora dels balls tradicionals valencians
Almussafes, 22 de març del 2016. El grup de ball “Dansaires del Tramusser” va celebrar, durant la vesprada d’ahir dilluns 21 de març, una de les seues sessions de contacte inicial amb els balls que històricament han definit les tradicions valencianes. L’associació, que es va constituir a principis de l’any 2012, va voler oferir un taller gratuït per a ensenyar als veïns i veïnes d’Almussafes els principals passos d’alguns d’estos balls, en una sessió que es va inaugurar a partir de les 6 de la vesprada i es va clausurar cap a les 9 de la nit.
La professora del grup de ball, Imma Córdoba, va dirigir el taller d’iniciació de danses valencianes, que va despertar l’interés de ciutadans de totes les edats, ja que diversos xiquets van assistir com a alumnes i van compartir amb la resta dels adults participants una vesprada de diversió. Entre els participants, la pròpia regidora de Cultura, Teresa Iborra, la qual no va dubtar a marcar-se uns balls amb la resta dels participants, en l’àmplia sala del Centre Cultural seu de l’entitat des de la seua posada en funcionament, fa ara més de quatre anys.
Alguns dels 30 ballaors i ballaores de Dansaires del Tramusser van col·laborar en la iniciativa exercint de parelles de ball dels alumnes que, per primera vegada, van descobrir modalitats tradicionals valencianes com la dansà, la xàquera, la masurca o la jota en un taller, oferit sense inscripció prèvia, que es va desenrotllar durant tres hores.
A pesar de la seua curta trajectòria, Dansaires del Tramusser s’ha llaurat un gran respecte i prestigi com una entitat que no sols recupera, sinó que també difon entre la ciutadania la seua passió pel ball popular i tradicional, a través dels diferents tallers anuals que impartixen en el Centre Cultural, les jornades de portes obertes que porten realitzant periòdicament des de la seua creació i la dansà plana multitudinària, consagrada com a activitat cultural anual. Així mateix, són molts els actes oficials i també religiosos en els que el grup de ball té una participació activa, com les processons de les Festes, la festivitat de Sant Antoni o el 9 d’octubre, entre altres.