La mostra arreplega els documents de l’Arxiu Municipal que compten este moment històric
El cronista oficial, Cecilio Alcaraz, explica a grups d’alumnes del Pontet i l’Almassaf la importància d’esta efemèride
Almussafes, a 23 de març del 2016. Des de dilluns passat 21 i fins a dijous que ve 31 de març, la sala d’exposicions del Centre Cultural d’Almussafes acull una mostra retrospectiva en què es rememora el procés de l’alliberament de la localitat del Senyoriu de la Valldigna per a passar a integrar-se en els territoris de la corona de Carles III, fa ara dos segles i mig. A través de distints documents i projeccions, els visitants coneixeran de prop un episodi de gran transcendència per a la història del municipi. En la inauguració, a la que van acudir desenes de veïns, van participar la regidora de Cultura, Teresa Iborra, l’arxivera municipal, Vicenta Pilar Raga, i el Cronista Oficial, Cecilio Alcaraz.
Demà dijous 24 de març es complixen 250 anys de l’alliberament d’Almussafes del Senyoriu del monestir de la Valldigna, moment en què la localitat es va incorporar als territoris de la corona del rei Carles III. El municipi va estar baix domini eclesiàstic un total de 524 anys, un període de grans penúries que finalment va concloure en 1766, gràcies a la força exercida per un poble unit.
L’Ajuntament d’Almussafes conserva informació i alguns documents que narren com es va desenrotllar este moment històric i que, aprofitant esta important efemèride, s’han exhibit en la sala d’exposicions del Centre Cultural de la localitat perquè els veïns tinguen l’oportunitat de conéixer de prop un episodi transcendental del passat del municipi.
La mostra, organitzada pel consistori a través de l’Arxiu Municipal i l’Àrea de Cultura, a petició del propi cronista oficial, es va inaugurar dilluns passat 21 de març a les 19 h. En un acte oficial que va comptar amb l’assistència de nombrosos ciutadans interessats en esta qüestió i en el que van intervindre la responsable de l’Arxiu Municipal, Vicenta Pilar Raga, la regidora de Cultura, Teresa Iborra, i el Cronista Oficial, Cecilio Alcaraz.
Durant la seua intervenció, Teresa Iborra va animar als veïns a visitar l’exposició perquè “gràcies a ella podem conéixer una part destacada del nostre passat, la qual cosa ens convertix en persones més conscients del nostre present”. “Volem acostar la història als nostres veïns i veïnes i per això continuarem impulsant iniciatives com aquesta”, va comentar.
Després de la presentació realitzada per Vicenta Pilar Raga, Cecilio Alcaraz, coordinador del contingut exposat junt amb el gestor cultural, José María Floró, i la bibliotecària municipal, Sonia Martí, va explicar detalladament el material arreplegat, entre el qual destaca el llibre original que certifica l’expedient d’incorporació al Patrimoni Real.
Pel seu valor, es troba protegit davall un panell de metacrilat, la qual cosa ha obligat a crear una còpia enquadernada perquè els visitants puguen tocar i passar les pàgines. A més, s’han instal·lat dos grans panells informatius amb els títols “Senyoriu d’Almussafes (1242-1766)” i “Fa 250 anys que ens van alliberar del Senyoriu de la Valldigna”, i un tercer amb imatges de l’obra teatral de producció propi i representat l’any 2010 “Un passeig per la història d’Almussafes”.
La iniciativa es completa amb la projecció d’una escena de l’esmentat espectacle teatral, en la que s’arrepleguen alguns passatges relacionats amb este esdeveniment històric.
La mostra, que romandrà oberta fins al pròxim 31 de març en l’horari habitual de la infraestructura, està rebent entre ahir dimarts 22 i hui dimecres 23 de març la visita de grups d’escolars dels centres públics Pontet i Almassaf, davall la supervisió i guia de Cecilio Alcaraz