Es perllonga fins a finals de 2017, se segueix quedant fora de les ajudes la magrana i les ajudes per als altres productes no arriben directament als llauradors
La Comissió Europea pretén a més reduir el contingent per cultius per a estalviar diners
31 de maig de 2016.– LA UNIÓ de Llauradors critica que el Govern rus haja decidit prorrogar fins a finals de 2017 el tancament de les seues fronteres als productes agraris europeus i també lamenta la falta de mires dels nostres governants comunitaris per a desbloquejar la situació. La normativa encara no ha sigut aprovada, però ja l’ha anunciat l’executiu rus.
LA UNIÓ denuncia que una vegada més una qüestió política, aliè totalment a l’agricultura, passa factura als llauradors i ramaders de la Comunitat Valenciana i demanda als governants comunitaris que revertisquen aquesta situació que perjudica enormement al sector agrari.
Els països del Magrib per exemple s’han aprofitat d’aquest bloqueig que es va iniciar ja fa quasi dos anys i ha ampliat la seua presència comercial en el mercat rus, fonamentalment amb fruites i verdures que substitueixen a les nostres, i indirectament també en la resta dels mercats europeus.
Aquesta organització professional agrària pressionarà al Govern espanyol perquè defense a Brussel·les l’ampliació de la llista dels productes agrícoles a fi de que el cultiu de la magrana entre dins del paquet d’ajudes i que es produïsca també un canvi en el sistema de les ajudes perquè arribe directament al llaurador afectat.
En principi el reglament comunitari que gestiona les ajudes per a compensar aquest bloqueig finalitza la seua vigència el pròxim 30 de juny i sembla que es pretén introduir algun aspecte perjudicial com és la reducció en un 70% del contingent assignat a cada grup de cultius.
Amb aquesta reducció del tonatge, els contingents per a Espanya, pel que fa a alguns cultius, quedarien en 16.600 t per a cítrics, 6.900 t per a hortalisses, 6.900 t per a bresquilla i nectarina i 1.500 t per a altres fruites. D’altra banda cal assenyalar que s’inclouen el caqui i la cirera.
La Comissió Europea argumenta la seua decisió per a reduir els contingents en què els diferents operadors ja han trobat altres mercats alternatius, però LA UNIÓ creu que obeeix més a un problema de retallada de pressupost que perjudicarà encara més si cap als llauradors valencians.