L’ajuntament fomenta la democràcia participativa i el govern municipal se sotmet a les preguntes i suggeriments de la ciutadania
CULLERA. 14-07-16. Per primera vegada en la història del municipi, el govern de Cullera ha explicat en una assemblea ciutadana la seua gestió als veïns. Flanquejat per l’equip de regidors (PSPV-PSOE / Compromís), este dimecres l’alcalde, Jordi Mayor, va comparéixer prop de dos centenars de ciutadans per donar compte dels primers dotze mesos al capdavant del consistori.
Mayor destacà cinc grans blocs d’actuació: el rescat de la gent, el rescat dels comptes municipals, el rescat de l’economia, el rescat d’espais ciutadans i el rescat de la cultura i l’educació.
En primer lloc, feu menció al rescat social de la gent afectada per la crisi amb mesures com la Borsa Social de Treball, el menjador social, el pla de lluita contra la pobresa energètica o la declaració de Cullera com a ciutat lliure de desnonaments després d’haver negociat amb els bancs que no es tire a cap veí de sa casa per no poder pagar la hipoteca.
En segon lloc, plantejà les accions encaminades al rescat econòmic del consistori i defensà que en el primer mig any de gestió «hem posat fi a la sangria econòmica en els comptes i s’ha aconseguit un superàvit pressupostari de dos milions d’euros. Gastem el que tenim com es fa a qualsevol casa».
Mayor repassà el més d’un milió d’euros invertits en noves infraestructures, entre elles la reforma de la Residència de la Tercera Edat —que ha impedit el seu tancament—, de la Casa de la Cultura, de l’Escoleta municipal o la creació de l’Espai Social la Fonda amb la recuperació d’este edifici històric.
A més, feu menció a la reobertura de la Casa de l’Ensenyança, reconvertida en sala d’exposicions i museu faller. Va recordar que ara mateix està acabant-se el nou mirador entre el Sicània i Los Olivos, atenent esta reivindicació veïnal.
La primera autoritat municipal també destacà les mesures en matèria educativa i cultural com ara el pla de millora d’infraestructures escolars o la recuperació de les beques per a l’adquisició de manuals didàctics.
Així mateix, subratllà les accions en matèria turística amb l’aposta per la modernització de la gestió gràcies a la plataforma Cullera City Tour o la creació de nous productes com ara la Paella de Cullera o la platja per a gossos.
L’alcalde va fer repàs a la recuperació dels sectors tradicionals com ara l’agricultura amb el banc de terres i l’aposta per convertir Cullera en una ciutat més sostenible amb una nova política mediambiental.
Intervencions del públic
Després de l’exposició fou el torn de paraula del públic. Els suggeriments veïnals sobre el manteniment urbà centraren bona part del debat, entre el qual hi hagué espai per a tractar el tema dels para-sols de lloguer, mesura d’actualitat fortament recolzada pels veïns de la ciutat tot i que no massa ben vista per alguns dels estiuants tradicionals, els coneguts com a ‘sombrilleros’.
Mayor prengué nota de totes les suggerències plantejades pel veïnat, de les queixes i de les felicitacions. Respongué a totes les preguntes i es comprometé a estudiar propostes que li foren traslladades.
La celebració d’una assemblea anual per donar compte de la gestió era un dels compromisos de l’alcalde, que ara s’ha fet realitat. «El govern naix del poble i ha de fer-se amb el poble», recordà el primer edil, «satisfet per haver donar la cara, no amagar-me davant els problemes i sotmetre’m a l’escrutini ciutadà».