LA UNIÓ assenyala que l’acció coordinada entre tècnics i llauradors és la millor manera per a controlar i minimitzar danys de mosca blanca en caqui

L’evident preocupació existent per l’avanç de la plaga no és impediment per a mantenir la tranquil·litat i rebre assessorament adequat

15 de juliol de 2016.- LA UNIÓ de Llauradors indica que l’acció coordinada entre els llauradors i els tècnics experts que han d’informar del moment adequat per a efectuar el tractament és la millor solució per a controlar la mosca blanca i minimitzar els danys que provoca en el cultiu del caqui.

El principi de l’actual campanya de caqui es veu amenaçada per una plaga que fins al moment era inexistent o que pràcticament havia passat desapercebuda per a aquest cultiu. La reconversió de cítrics a caqui ha suposat que algunes plagues que fins avui només afectaven als cítrics hagen trobat en aquest el seu nou lloc de residència. Cal destacar el cotonet (Planococcus citri), les barrenetes (Cryptoblabes gnidiella); però sobretot les mosques blanques (Dialeurodes citri, Paraleyrodes minei, Aleurothrixus floccosus).

En grans zones de la comarca de la Ribera Alta s’ha detectat una elevada població de Dialeurodes citri que està provocant una gran preocupació entre els llauradors davant el temor de veure reduïts, i fins i tot despareguts, els ingressos d’aquesta campanya. Els danys que provoca la mosca són directes ja que en xuclar la saba provoquen un debilitament de l’arbre però també indirectes per l’aparició de negreta tant en fulles com en fruit.

Cal assenyalar que encara que la plaga és molt severa en grans zones de la comarca hi ha unes altres on no es detecta la seua presència o és molt baixa i se situa dins dels límits tolerants. Per açò LA UNIÓ demana tranquil·litat, unió i assessorament perquè “el pitjor que podria passar en aquests moments és realitzar tractaments indiscriminats amb productes no autoritzats que provocarien l’efecte contrari al que se cerca, ja que podríem eliminar fauna útil que el que fa és controlar no solament la mosca sinó també a altres plagues perjudicials per al caqui, i que també a la fi ens podrien generar problemes comercials posteriors de rebot”.

Els tractaments químics amb els productes Spirotetramat i Azadiractrin no estan tenint el resultat desitjat i per aquest motiu el Servei de Sanitat Vegetal de la Conselleria d’Agricultura realitza en l’actualitat un exhaustiu estudi per a aconseguir el control de la plaga, tal com ja es va fer en el seu moment amb els cítrics.

LA UNIÓ confia que des de Conselleria es trasllade al sector al més prompte possible les recomanacions i eines adequades per a combatre eficaçment i sense danys col·laterals la mosca blanca. En aquest aspecte és molt important que la Generalitat destine més recursos econòmics i humans per a anar sempre per davant de les plagues.

És importantíssim seguir escrupolosament les recomanacions de Sanitat Vegetal, ja que el moment del tractament és clau per al control. Així, per exemple, els experts recomanen que els tractaments es dirigisquen al control de larves (L1 i L2), no adults ni a la negreta. Es deu banyar molt bé el revés de la fulla, mentre que els tractaments en L3 i L4 són menys efectius i a més coincideixen amb el parasitisme.

Dimarts que ve s’ha convocat a Alginet (Teatre Modern, 20 hores) una assemblea informativa per a tots els productors de caqui a fi d’informar de totes aquestes qüestions, organitzada per LA UNIÓ de Llauradors, l’Ajuntament d’Alginet i la Cooperativa Agrícola d’Alginet (Coagri).

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.