Declaració conjunta/Per una solució a la problemàtica de la palla de l’arròs

IMG_7495 IMG_7490Els alcaldes i regidors d’ALBALAT DE LA RIBERA, BENIPARRELL, CORBERA, CULLERA, FORTALENY, RIOLA, SUECA, i els representants de la Junta Rectora del Parc Natural de l’Albufera, la Unió de Llauradors i Ramaders, AVA-ASAJA, Comunitats de Regants, Consells Agraris i la Cooperativa Unió Cristiana reunits a la ciutat de Sueca per a tractar la problemàtica de la palla de l’arròs volem fer constar que:

1.- La no retirada de la palla de l’arròs al Parc Natural de l’Albufera i els seus voltants, fruit d’una prohibició comunitària al llarg dels darrers anys, representa ja un veritable problema de caràcter agroambiental de conseqüències nefastes per al nostre ecosistema.

2.- Per tant, d’acord amb l’Ordre de la UE 7/2016 per la qual es regula l’aplicació de la condicionalitat (norma 20) i cita que «no podran cremar-se rastolls al territori de la Comunitat Valenciana excepte per raons fitosanitàries, amb excepció dels rastolls i restes de collita d’arròs, dacsa i sorgo cultivats en regadiu i terres saturades de matèria orgànica, com és el cas dels marjals», demanem a la Conselleria que emeta l’informe pertinent favorable per a autoritzar durant la campanya de l’arròs del 2016 cremes controlades de la palla de l’arròs al Parc Natural de l’Albufera i els seus voltants, en coordinació amb els vedats de caça i els sindicats de regs, per motius fitosanitaris.

Amb esta mesura volem aturar l’expansió de les diverses plagues que afecten el cultiu de l’arròs, especialment de la Leersia oryzoides, i l’increment de la matèria orgànica que està detectant-se a les nostres terres des que es deixà d’efectuar la crema tradicional. Al respecte, volem fer palés que els nivells de matèria orgànica superen en molts casos el 8,5 % quan els paràmetres normals haurien de situar-se al voltant del 3 %.

També volem evitar el podriment de l’aigua, l’extensió del fusarium, la generació de gas metà i l’extensió de la pyricularia i ajudar al control de la plaga de mosquits.

3.- Així mateix, instem a les autoritats valencianes a què seguisquen treballant davant els poders centrals per tal de defensar els interessos agroambientals de la Ribera i l’Horta davant les agressions que patixen els nostres recursos naturals, especialment el riu Xúquer amb la sobreexplotació dels aqüífers. Tot plegat, suposa una degradació que perjudica la sostenibilitat agrícola, ambiental i econòmica a més d’una greu amenaça per al futur de la nostra comarca i del País Valencià.

4.- Per a fer efectiva una crema controlada, demanem als Consells Agraris que dissenyen plans de cremes respectuosos amb el medi ambient i les persones. Al respecte, sol·licitem als responsables de les diferents comunitats de regants que gestionen pertinentment l’aigua per a minimitzar els efectes sobre la crema. Recordem que la citada crema és una activitat més del cultiu de l’arròs.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.