Especialistes de La Ribera recomanen mantindre una rutina i tindre unes expectatives realistes per a evitar l’estrès en vacances

Esta situació afecta a gran part de la població durant este període.

• A més, es recomana enfrontar les relacions familiars d’una manera més positiva, intentant crear una convivència tranquil•la i evitant temes de conflicte.

Alzira (8.08.16).- Especialistes de Salut Mental del Departament de Salut de La Ribera recomanen mantindre una rutina durant les vacances i expectatives realistes per evitar l’estrès en el període vacacional, una situació que sofreix una part important de la població.

“Encara que en estes dates suspenem temporalment les nostres obligacions d’estudi o treball, durant tot l’any creem una sèrie de tasques i exigències sobre nosaltres mateixos amb l’objectiu de complir-los durant les vacances, que poden aplegar a generar un gran estrès mental i ocupacional”, ha destacat Isabel Martínez, psicòloga de la Unitat de Salut Mental de Carlet.

“Es tracta de demandes subjectives, com dedicar més temps als fills, realitzar un determinat viatge o ordenar el traster, que ens imposem a nosaltres mateixos i que se sumen a la càrrega addicional de què en vacances s’ha de gaudir i passar-ho bé”.

Per evitar l’ansietat que produeix este tipus “d’expectatives inadequades”, els especialistes del Departament de Salut de La Ribera recomanen: intentar considerar el descans i la diversió com un objectiu propi i prioritari, deixant en un segon lloc la resta; només si és absolutament necessari, realitzar certes tasques posposades durant l’any, organitzant-les i establint horaris, deixant clarament identificat el temps per a l’oci i el descans.

Controlar l’entorn

“En el cas que siguem persones que necessiten ambients predictibles, hem de programar les vacances, sense llançar-nos a aventures o viatges en els quals no sabem on anirem a menjar ni a dormir”, ha destacat Martínez.

Establir una rutina en el lloc de vacances, encara que siga flexible, “ens dona una sensació de control de l’entorn i ens permet estar més relaxats”. Així, segons la psicòloga de la Unitat de Salut Mental de Carlet, “hi ha que intentar centrar-se en determinats objectius com, per exemple, visitar un nombre més reduït de pobles i monuments de la zona d’estiueig, però fer-ho de una manera més tranquil•la i a fons; és millor recrear-se que viure per a col•leccionar fotografies”.

En este sentit, els professionals de Salut Mental recomanen “viure i gaudir el present, vivint les experiències en primera persona, i oblidar-nos de la necessitat de compartir constantment amb tercers a través de les xarxes socials”.

Relacions de parella i familiars

Pel que fa a les relacions de parella i familiars, en estiu s’incrementa el temps de convivència, per la qual cosa, si les relacions no són fluides, “poden aparèixer sentiments de rebuig o irritació”.

Establir una treva i posposar estos sentiments per abordar-los en un altre moment més oportú, “on no estiguen presents els fills, si es tracta de relacions de parella”, o “intentar compartir vivències positives sense més pretensions que produir un acostament en una relació distant o empobrida per la rutina”, són alguns dels consells que ofereixen els especialistes de La Ribera.

No idealitzar les vacances

Per últim, no hi ha que idealitzar les vacances. També en este període poden produir-se complicacions amb l’allotjament o els viatges. “En cap lloc del món deixem de tindre emocions complicades de gestionar, per la qual cosa un enfocament adequat pot minorar els nostres sentiments de frustració i optimitzar la nostra capacitat de afrontament”, ha assenyalat Martínez.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.