La formació, element clau en el procés de cerca d’ocupació

Almussafes obri la seua setmana dedicada a l’orientació laboral amb la presència de l’alcalde, Toni González, i de nombrosos experts en aquest àmbit

La iniciativa, que aconsegueix ja la seua vuitena edició, s’emmarca dins del Pla Estratègic de Foment de l’Ocupació promoguda per l’Ajuntament

A través de tallers, conferències i taules redones s’expliquen els recursos i eines a l’abast dels aturats i se’ls motiva per a seguir lluitant

inaug-jornades1 El passat dilluns 7 de novembre es van inaugurar en l’aula d’usos múltiples del Centre Municipal de Formació de Persones Adultes d’Almussafes les vuitenes Jornades de l’Orientació Laboral promogudes pel consistori de la localitat. A través de diverses activitats, s’intenta donar als aturats les claus necessàries per a millorar les seues possibilitats de trobar treball així com els consells que els ajudaran a seguir motivats durant el procés de cerca. L’alcalde i regidor d’Ocupació del municipi, Toni González, va explicar les diverses accions que l’equip de govern duu a terme amb l’objectiu de reduir l’atur i millorar les possibilitats de trobar feina dels almussafenys.

L’Ajuntament d’Almussafes segueix ficant en marxa iniciatives amb l’objectiu de reduir l’atur entre els veïns i veïnes de la localitat. Per a açò, i dins del Pla Estratègic de Foment de l’Ocupació, durant l’any desenvolupa importants accions que d’una o una altra forma contribueixen a seguir en la senda de reducció de la taxa de desocupació registrada. A més d’apostes com a pla d’ocupació, el programa de contractació d’universitaris, la formació i les ajudes a emprenedors, l’Agència de Desenvolupament Local organitza cada any i des de fa vuit les Jornades d’Orientació Laboral. Amb elles, i a través de diversos tallers, conferències i taules redones que s’ofereixen gratuïtament, es presenten als ciutadans els recursos i eines a l’abast dels aturats per a millorar el seu procés de cerca d’ocupació i se’ls motiva perquè seguisquen lluitant amb optimisme.

En la inauguració d’aquestes jornades, que es va dur a terme el passat dilluns 7 de novembre en el CMFPA, el primer edil del municipi, Toni González, va posar en relleu totes les accions que el consistori duu a terme per a reduir el nombre d’aturats i va destacar la importància de celebrar trobades com aquests per a “millorar la formació, cosa que resulta fonamental per a millorar les garanties d’èxit en la cerca d’ocupació”. González es va comprometre a seguir tenint aquesta qüestió en el primer lloc de les seues prioritats i en aqueix sentit va assegurar que “seguirem treballant per a aconseguir la plena ocupació, visitant empreses i oferint ajudes que permeten la creació de noves empreses i la contractació de treballadors”.

inaug-jornades_taula-redonaDesprés de la inauguració es va celebrar una taula redona en la qual es va aprofundir en els recursos disponibles per a les persones en atur. En ella, la tècnic de les Agència de Desenvolupament Comarcal de la Mancomunitat de la Ribera Baixa, Ainoa Boscà, va explicar algunes de les eines, com les xerrades de motivació i habilitats socials, cursos per a majors de 25 anys del Servef, certificats de professionalitat gratuïts per a persones amb formació, ampliació dels estudis a través de les carreres a distància de la UNED, la Garantia Juvenil o les activitats d’immersió lingüística per a aprendre idiomes. “Aquestes són algunes mesures amb les quals podrem millorar les nostres competències i habilitats de cara a trobar una ocupació”, va destacar Boscà.

Testimonis reals
En la taula redona van participar tres veïns d’Almussafes, els qui van aportar el testimoni de la seua trajectòria professional i de formació. Sonia Expósito, de 43 anys, ha vist com després de dues dècades com a administratiu, era possible formar-se per a adaptar-se a les necessitats de les empreses situades en el seu entorn. Fa quatre anys va decidir ampliar la seua formació finalitzant el seu graduat en ESO i millorant els seus coneixements d’anglès i informàtica. Posteriorment va aconseguir obtenir el títol de Formació Professional en electromecànica i actualment està estudiant Robòtica Industrial. “He tingut poques dificultats per a aconseguir-ho, a Almussafes tenim molts recursos per a poder estudiar i la meua experiència en l’institut ha sigut molt enriquidora. He descobert un sector que m’apassiona”, assegura Sonia.

També va intervenir Gumer Giménez, de 42 anys i primer president de l’Associació d’Aturats Actius de la localitat. Porta mes i mig treballant en Martínez Navarro. Després de 8 anys en l’atur va decidir preparar-se per a l’aconseguir el graduat en ESO. ”Jo em negava a estudiar, creia que això no anava a facilitar la meua inserció laboral però m’equivocava. Ara em plantege fins i tot accedir a la universitat”, explica.

Finalment, José Vicente Montaner és un altre dels casos que demostren que és possible reorientar la vida laboral apostant per un canvi de sector a través de la formació. “Amb 39 anys era delegat sindical en la meua empresa, i em vaig adonar de les meues manques, per la qual cosa vaig començar a estudiar Relacions Laborals al mateix temps que seguia treballant”, conta Montaner, que després de diplomar-se va obtenir un màster en empreniment social a través diverses beques. Actualment ofereix serveis de consultoria a través d’una associació que ha creat junt amb altres companys d’estudis.

Xarrada sobre el sector de l’automoció
El dimarts a la vesprada es va dedicar a aprofundir en el sector de l’automoció a través d’una xerrada impartida per Elena Such, gerent de l’Associació Valenciana de la Indústria de l’Automoció, el clúster que aglutina al 90% del sector a la Comunitat Valenciana. Amb 2.700.000 vehicles fabricats en la planta d’Almussafes en 2015, la indústria de l’automoció representa el 9,1% del PIB valencià i empra al 65% dels treballadors del sector de tota Espanya, la qual cosa suposa al voltant de 22.000 ocupats en el sector en la nostra regió.

Such va explicar que l’objectiu de l’entitat és agrupar a empreses, administracions i institucions tecnològiques i educatives relacionades amb el sector per a millorar la competitivitat, optimitzar processos i contribuir a una millor formació. Durant la seua intervenció va assegurar que “els temps han canviat i les tasques també. Ara, com més preparats, més oportunitats tindrem en el mercat laboral”.

A més, davant les preguntes dels assistents, va afirmar que el perfil que actualment cerquen les empreses és molt variat. “En unes ocasions cerquen operaris amb experiència i en altres sense ella per a poder explicar-los el procés i evitar que realitzen la seua labor amb aspectes viciats”, però va insistir que “és evident que una major formació augmenta les possibilitats de trobar treball, per la qual cosa recomane estudiar i millorar el nivell d’anglès”.

Una de les dificultats a les quals s’enfronten les empreses, segons Such, és que “no existeixen estudis per a determinades ocupacions i aquestes és una de les nostres reivindicacions, que les administracions siguen capaces de canalitzar la necessitat d’un sector estratègic com el nostre per a crear cursos que capaciten als ciutadans en aqueixos treballs”.

Per a gestionar les ofertes del sector, AVIA disposa d’una borsa d’ocupació que pot consultar-se en la pàgina web del clúster, www.avia.com.es.

.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.