• L’Ajuntament de Sueca presenta una estratègia transversal que proposa el desenvolupament d’accions dirigides a guanyar salut i benestar
• Sueca ha sigut un dels municipis pioners en implementar l’estratègia de promoció de la salut en tot el territori valencià
L’Ajuntament de Sueca ha presentat este dijous davant dels mitjans de comunicació l’Estratègia Sueca Saludable, una iniciativa del departament de Prevenció Comunitària dins l’àrea d’Acció Social que sorgeix gràcies a l’acord de col•laboració entre el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies que promouen en 2014 una convocatòria d’ajudes a les entitats locals per a la implementació de l’Estratègia de Promoció de la Salut i Prevenció en el Sistema Nacional de Salut.
Amb Sueca Saludable el consistori presenta als veïns una infinitat d’experiències positives relacionades amb l’esport, la cultura, l’aprenentatge, el medi ambient, l’activisme social i l’oci saludable.
“Des de l’Ajuntament tenim un compromís ferm, que ve de llarg, per fomentar entre els nostres veïns un estil de vida més saludable. Sueca ha sigut un dels municipis pioners en implementar l’estratègia de promoció de la salut al País Valencià. I a més d’això, el nostre poble té una estructura i un entorn idoni per a treballar per la salut que és referent i prova d’això és que la Conselleria s’ha interessat per l’estratègia que estem implementant per exportar-la com a model entre totes les ciutats similars que vulguen seguir el camí ” ha afirmat l’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit.
Una estratègia per fer xarxa
L’alcaldessa ha assegurat que es tracta, sobretot, de teixir xarxa, a tots els nivells, per afavorir el benestar físic, mental i social de la població. La màxima representant del consistori ha avançat la voluntat del govern municipal d’adherir-se pròximament a una xarxa a gran escala, la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables, que permetrà intercanviar coneixements i experiències amb altres municipis en l’àmbit de la salut i el desenvolupament sostenible i que donarà suport institucional i econòmic per a l’elaboració de plans municipals de salut. Així mateix, Tamarit també ha insistit en la necessitat de teixir xarxa a nivell local, sumant esforços i recursos de les institucions i dels col•lectius, associacions i organitzacions locals que també treballen amb el mateix objectiu.
L’estratègia se centra fonamentalment en tres segments diferenciats de la població, estos són: infants i adolescents (menors de 15 anys), per treballar la prevenció i promoure el foment dels bons hàbits entre les generacions joves; les dones embarassades, per garantir la salut de la dona i el nadó i la població adulta (majors de 50 anys), per promoure un envelliment actiu i aconseguir una millor qualitat de vida en esta etapa, segons ha explicat la regidora d’Acció Social, Noelia Sisteró. La titular de l’àrea ha detallat també tots els factors en què tracta d’intervindre l’estratègia que abasten des de l’activitat física, a l’alimentació saludable; el consum del tabac, alcohol i altres substàncies addictives; el benestar emocional; la parentabilitat positiva i l’envelliment actiu.
Sisteró ha repassat també totes les activitat que es desenvolupen al Centre Integral de Majors de Sueca (CIM), un servei especialitzat per a persones majors per a la promoció de la seua autonomia i prevenció de la dependència, que es coordina des de l’àrea d’Acció Social. El CIM, que compta actualment amb més de 400 usuaris, ofereix un ampli ventall d’activitats com ara taichi i chi-Kung, gimnàstica de manteniment, coreografies i ball, taller de memòria, teràpia individual, fisioteràpia, taller d’informàtica, taller de salut o taller de xarxes socials i ús d’internet en el mòbil.
Al seu torn, la Regidora de Polítiques d’Igualtat, Noelia Benedito, ha insistit “des del consistori no entenem només la Salut pel benestar físic. Una societat sana és també aquella que té a tota la seua població per igual, una societat inclusiva i lliure de violència”. Benedito també ha enumerat totes les accions que s’estan duent a terme des de l’àrea que encapçala. Així, entre d’altres coses, ha fet referència al cicle de debats per la igualtat, Mirades Violeta; als recents campionats de pilota valenciana organitzats per fomentar l’esport inclusiu i una major presència de la dona o a l’acció coordinada de tots els municipis del Partit Judicial de Sueca per actuar contra la violència de gènere.
Per la seua banda, el regidor responsable de la Unitat de Prevenció Comunitària i Sanitat, Salvador Campillo, també s’ha fet ressò de totes les accions que es duen a terme des d’esta àrea i que s’emmarquen en esta estratègia. Campillo ha apuntat que en l’actualitat treballen des de la UPCCA amb més de 3200 alumnes en àmbits tan diversos com l’alimentació, la higiene, l’educació sexual, la prevenció d’accidents de tràfic, del consum de substàncies addictives o de l’addicció a les tecnologies de la informació i la comunicació i la detecció i intervenció de trastorns de la conducta alimentària.
“Un projecte transversal, sostenible i permanent”
Per finalitzar, Tamarit ha destacat i ha aplaudit la transversalitat de l’estratègia “a Sueca tenim un programa per la salut transversal, sostenible i permanent”. L’alcaldessa ha volgut remarcar també la implicació d’altres àrees com ara Educació, Esports o Urbanisme, que també realitzen un treball fonamental en este sentit, fomentant per exemple projectes saludables pel medi i les persones, com els camins escolars i d’altres com els treballs per eliminar les barreres arquitectòniques. En este sentit, ha avançat que pròximament Sueca presentarà la iniciativa Sueca Batega per optar als fons EDUSI i portar endavant una estratègia de desenvolupament urbà integrat i sostenible en la capital riberenca.
L’acte ha aprofitat també per presentar oficialment la pàgina www.suecasaludable.com on es podrà consultar tota la informació relativa al programa i on l’usuari podrà fer també les aportacions i suggerències que considere.