Demà, 4 d’abril, a les 19.30 hores, el Centre Cultural acollirà la xerrada, que commemora la Segona República
Prèviament, a les 19 hores, se celebrarà l’acte de benvinguda oficial en l’ajuntament, al qual assistiran l’alcalde i els edils de la corporació municipal
Almussafes, a 3 d’abril del 2017. De les més de 45.000 persones que van vindre a Espanya a combatre com a brigadistes internacionals, segons l’Associació d’Amistat amb les Brigades Internacionals, a hores d’ara no sobreviuen més de cinc. Josep Almudéver, nascut a Marsella però de pares valencians, és una d’elles. Amb l’objectiu d’acostar al poble d’Almussafes els successos històrics que van sacsar el país fa més de set dècades, demà dimarts, 4 d’abril, a les 19.30 hores de la vesprada, la sala d’actes del Centre Cultural de la localitat serà l’escenari d’un col•loqui que commemorarà la Segona República. Així mateix, a les 19 hores, el primer edil i els regidors de la corporació municipal donaran la benvinguda a este supervivent en l’ajuntament amb una cerimònia oficial.
Nascut a Marsella en 1919, Josep Almúdever no ha perdut ni un àpex de l’esperit combatiu de brigadista que li ha caracteritzat des de jove. Amb una lucidesa prodigiosa, és un dels pocs protagonistes de la Guerra Civil espanyola que continuen transmetent en l’actualitat el seu important llegat: un extens repertori de vivències i testimonis d’incalculable valor històric.
El municipi d’Almussafes rebrà, demà dimarts, a este brigadista, obrer de professió i intel•lectual il•lustrat, per a repassar amb ell una època convulsa que va marcar la seua vida per sempre. Sota el títol “Commemoració de la Segona República”, Josep Almudéver impartirà una ponència a les 19.30 hores de la vesprada en la sala d’actes del Centre Cultural. Per la seua banda, l’historiador Antoni Simó, autor del llibre “Alcàsser. Biografia d’un poble en guerra (1931-1941)”, serà l’encarregat de presentar la conferència. De la mateixa manera, l’activitat comptarà amb l’assistència, a més de les autoritats locals, de diverses classes d’alumnes de l’institut de la localitat.
D’altra banda, el president de l’executiu, Toni González, acompanyat pel grup d’edils de la corporació municipal, rebrà el brigadista a les 19 hores en la casa consistorial, on se celebrarà l’acte de benvinguda oficial a este supervivent, qui posteriorment deixarà constància de la seua visita signant el Llibre d’Honor de l’ajuntament d’Almussafes.
Fill de pares valencians, Almudéver va nàixer a Marsella fa 98 anys. Preocupat pels episodis que posaven en el punt de mira a Espanya, es va posar en contacte amb el consolat espanyol i va exigir que se li enviara de nou al front per a sumar-se a la resistència. Contra tot pronòstic, va tornar a bord d’un vaixell anglés que va aconseguir trencar el bloqueig imposat al port de València per les tropes franquistes i els seus aliats.
En 1936 va falsificar la seua documentació i es va anar al front de Terol, on va resultar ferit de gravetat. Dos anys després es va incorporar a les Brigades Internacionals i en 1939 va ser expulsat a França, d’on va tornar abans del final de la guerra, i va acabar presoner a Alacant. Finalment, Almudéver va ser empresonat i condemnat en juí sumaríssim a 12 anys i un dia de presó. El seu discurs, infestat d’històries i anècdotes, únicament s’enfosquix quan recorda el camp de concentració d’Albatera, al sud d’Alacant. La raó? Quan va entrar pesava 70 quilos i, als dos mesos, pesava només 40.
El seminari, que disposarà d’un intèrpret de llengua de signes, està organitzat per l’Associació “Parlem de la República a Benifaió” i l’Associació Cultural “El Castell” d’Alcàsser amb la col•laboració de l’Ajuntament d’Almussafes. L’entrada és lliure.
“Josep Almudéver pertany a una llista especial de protagonistes de la història moderna moguts pels seus ideals; eixes persones capaces d’oblidar la seua pròpia vida per a lluitar per la llibertat, la justícia i el bé comú en la societat. Per a nosaltres és un orgull gaudir de la presència d’este lluitador a Almussafes, ja que figures com ell han fet possible que no es perden en l’oblit els principals esdeveniments històrics i polítics que van determinar i configurar per sempre el nostre país”, declara la regidora de Cultura, Teresa Iborra.