La Setmana Santa d’Alberic arriba en el present cap de setmana al seu zenit amb diversos actes que fan de la celebració religiosa riberenca una de les més especials del territori valencià i espanyol. Hi ha constància que diverses confraries ja celebraven actes allà pel segle XVIII i amb el temps es va construir l’ermita de Santa Bàrbara en el paratge natural de la Muntanyeta amb l’objectiu de protegir allí les imatges religioses que fins a aqueix moment estaven dipositades en els domicilis dels confrares.
En el Diumenge de Rams, inici de la Setmana Santa, les confraries anaven a l’Ermita per a agafar les seues imatges i baixar-les a la població per a, d’aquesta forma, poder commemorar la passió, mort i resurrecció de Jesús.
Aquesta acció s’ha mantingut fins al dia d’avui, en el qual el Diumenge de Rams s’ha convertit en el dia gran d’Alberic. La vespra del Diumenge de Rams es preparen les andes amb les imatges i les flors en l’Ermita. Demà dissabte, a partir de les 16:30 hores, tindrà lloc en l’Avinguda Glorieta una concentració i el posterior inici de la desfilada de bandes de tambors i bombos de les Confraries de l’Oració de Jesús en l’Hort i la Confraria del Ecce-Homo, per a finalitzar en la Plaça de la Constitució on se celebrarà una tamborrada.
A més, durant tot el dia se celebrarà una festa per als xiquets amb jocs inflables, tallers i personatges de dibuixos, a més del musical familiar “On Broadway” a les 18 hores. També a la vesprada (i fins a les 23 hores) s’establirà un mercat tradicional en la Muntanyeta i a les 20 hores en el Teatre Liceu actuarà el Duo Evocació, amb la reconeguda soprano Olha Viytiv i el pianista d’Alberic Hilario Segovia Badía.
Ja el Diumenge de Rams, de matinada, una “despertà” recorrerà els carrers d’Alberic anunciant la festa. A les 11 hores tindrà lloc la Benedicció de Palmells en l’Ermita de la Verge de Cullera, d’on parteix la Processó fins a l’Església de l’Esperit Sant per a celebrar la santa missa.
Durant tot el dia, al voltant de l’Ermita de Santa Bàrbara i de la Muntanyeta, estarà instal·lada una fira amb parades i atraccions i es comptarà també amb el mercat tradicional en el qual actuarà a les 12:30 hores Pep Gimeno “Botifarra”. I com a element essencial, en la pujada al calvari (una de les pujades cap a l’Ermita), estaran instal·lades parades d’enciams, on les associacions i particulars posen en pràctica els seus dots de venda per a poder oferir aquesta preuada hortalissa, i poder aconseguir alçar-se amb un dels premis de el “Concurs de l’Encisam”, un certamen únic a la Comunitat Valenciana en el qual es valora el color, sabor o arranjament de l’enciam.
Ja a la vesprada, a partir de les 16 hores, arriba un altre dels actes característics de la Setmana Santa d’Alberic, el moment de “l’Apuntà”. Cada confraria habilita un domicili on els confrares aniran a apuntar-se per primera vegada a la confraria o bé per a renovar la inscripció.
El confrare dipositarà la voluntat per a la confraria. Durant tot l’any no hi ha quotes ni altres pagaments. A més, en aquesta inscripció comunicaran a la confraria la seua decisió d’apuntar-se “amb festa” o “sense festa”, sent la “festa” la possibilitat de ser l’any següent Confrare Major d’eixa entitat. A les 18 hores se celebra en aquests domicilis el sorteig de les “festes” per a l’any següent. A les 16 hores en la Plaça de la Constitució dóna començament el Festival de Bandes de Música i Bandes de Tambors i Cornetes, amb més de mig segle d’història.
Les bandes que participen a la nit en la processó delecten al públic amb exhibicions o melodies i desfilen cap a la Muntanyeta. L’última a participar és la Societat Unió Musical Alberic, que a més, passeja amb les autoritats i junta de confraries i a la seua arribada a la Muntanyeta ofereix un concert a les portes de l’Ermita de Santa Bàrbara.
El moment emotiu del dia arriba cap a les 19.45 hores amb la desfilada processional. Alberic torna a reviure la seua història i de nou les confraries trauen les seues imatges per a traslladar-les a la població i poder commemorar la passió, mort i resurrecció de Jesús. Coneguda com “La Baixà dels Sants”, s’ha anat repetint des de fa més de dos segles. Aquest acte és una altra de les característiques de la Setmana Santa particular d’Alberic, en la qual les confraries organitzen una desfilada processional, que no està encapçalada per cap creu guia i no està presidida pel clergat.
En l’actualitat participen les set confraries existents, amb les seues nou imatges (Sant Calze, Oración de Jesús en el Huerto, Cristo en la Columna i Ecce-Homo, Jesús Nazareno, Cristo de la Fe, Piedad y Santo Sepulcro, i Virgen de la Soledad). Ix de l’Ermita de Santa Bàrbara i finalitza en la Plaça de la Constitució, on a partir de l’arribada de la Virgen de la Soledad cada imatge anirà al que serà la seua destinació durant tota la Setmana Santa, al domicili del Confrare Major, on se situarà el “Arreglo”.
Els actes religiosos que commemoren la Setmana Santa continuaran després al llarg del mes d’abril, amb la seua finalització el dia 24 amb la missa de la Confraria del Sant Sepulcre i la posterior Processó dels Combregars.