La Conselleria de Medi Ambient aposta per convertir la palla en un recurs essencial i vàlid per a l’economia circular
Sueca, 03/10/2017,Este matí s’ha celebrat una nova Junta Rectora del Parc Natural de l’Albufera a l’oficina tècnica del Parc, al Palmar. La trobada amb tots els representants de la Junta ha servit per informar, en primera instància, sobre el projecte de decret, del Consell, de modificació del decret 71/1993, de 31 de maig, del govern valencià, de Règim Jurídic del Parc Natural de l’Albufera i alhora, també, per exposar les mesures que es prendran enguany en matèria del tractament de la palla de l’arròs.
Entre les principals novetats que s’introdueixen, l’esmentat decret atorga les competències a l’òrgan competent en matèria d’espais naturals protegits, substituint al Consell Directiu del Parc, i establint la creació en el si de la Junta Rectora, d’una comissió tècnica, a través de la qual es puga portar un seguiment i avaluació del règim hídric del Parc Natural de l’Albufera.
Respecte a este projecte, l’Ajuntament de Sueca, en relació a este decret, ha manifestat la seua queixa sobre el fet que totes les al·legacions que s’havien presentat des del consistori suecà no havien obtingut cap resposta fins al moment.
Allò que ha suscitat més debat, però, ha estat el darrer punt de l’ordre del dia en referència al tractament de la palla de l’arròs. En este apartat, malgrat que hi ha un acord entre els representants convocats per la Junta Rectora i Conselleria, les postures a considerar al respecte han sigut múltiples. Si bé, en este tema, tots han coincidit en què no s’han fet les reunions ni s’han emés les informacions oportunes quan es devien haver fet i també en què les mesures han arribat tard, pràcticament alhora que s’acabava amb la sega. Malgrat tot, la reunió ha finalitzat amb el consens de col·laboració de totes les parts implicades per a solucionar el tema de la palla i per a fer una gestió integral hídrica de l’arrossar.
La postura adoptada per l’Ajuntament de Sueca ha estat en este sentit, si bé ha demanat que es tinga en compte la problemàtica específica d’un municipi arrosser amb 6.000 hectàrees del seu terme emmarcades en el Parc Natural de l’Albufera. La representant del consistori, Isabel Jiménez, regidora de Medi Ambient, ha insistit també, d’altra banda, en la necessària conscienciació per part de la Conselleria “que deu informar bé i fer l’oportuna tasca pedagògica amb llauradors perquè puguen conéixer en temps i forma les mesures determinades que es volen aplicar tant enguany, com en la pròxima sega”.
En este sentit, ha estat molt ben acollida la iniciativa, mitjançant la qual s’instal·larà un banc de palla a la ciutat de Sueca, la qual cosa ha estat anunciada hui pel director general de Medi Natural i Avaluació Ambiental, Antoni Marzo, qui ha avançat que està pendent d’aprovació l’encomana d’este servei a l’empresa VAERSA, per la qual cosa s’espera que este magatzem puga estar operatiu en unes tres setmanes. Per a Marzo és fonamental facilitar el trànsit cap a la conversió de la palla en un recurs i un dels objectius complementaris a la instal·lació del banc serà la recerca dels mercats en col·laboració amb els consells agraris i els ajuntaments del Parc. Ells aportarien el personal necessari per a realitzar les entrades de palla i per a efectuar un magatzematge en les condicions idònies per a la seua venda posterior.
Jiménez ha reivindicat que els llauradors que compleixen amb totes les directrius que es marquen no han rebut encara les ajudes promeses i en resposta, la representant de la Secretaria d’Agricultura ha demanat disculpes per l’endarreriment de les ajudes, per part de la Conselleria, i s’ha mostrat molt satisfeta perquè per primera vegada ha vist una voluntat per part de tots de caminar cap a una solució favorable per a totes les parts, en este tema. Amb això, ha replicat a Jiménez, tot assenyalant que les ajudes de 2015 sí s’han pagat, però ha reconegut que encara hi ha de pendents de pagament. En este punt, ha avançat que les ajudes del 2016 es pagaran el pròxim mes de novembre i ha apuntat també que les de 2017 es comptabilitzaran quan acabe el període d’inundació. En este sentit, ha assenyalat que les ajudes s’atorgaran per mantindre la inundació fins al 15 de gener de 2018 o per mantindre inundats els camps fins al 15 de desembre de 2017 en cas que en els camps es mantinga el rastoll en les zones que no són els tancats. En el cas del PDR ha afirmat que les ajudes, “ni són la causa, ni són la solució” i ha sol·licitat ajuda als municipis per defensar-les, el que significa en les seues paraules que “cada vegada anem cap a una PAC més verda i hem d’arribar a objectius comuns perquè estes ajudes no desapareguen, que serien els següents: baixar els nivells de contaminació i de partícules provocades per les cremes i disminuir el risc fitosanitari”.
En paraules de Julià Álvaro, secretari autonòmic de Medi Ambient: “conforme es va cremar la palla l’any passat només és possible en un cas puntual, no pot tornar a passar”. Des del seu departament són conscients de la dificultat que presenten els diferents models de gestió i ha reconegut la importància de les activitats econòmiques, és per això que enguany es permetrà l’excepcionalitat de la crema de la palla a les zones baixes i en aquelles zones determinades que demostren que ho necessiten, l’avaluació serà cas per cas. Dins dels objectius previstos des de la seua àrea està el passar de 15.000 hectàrees cremades a les 6.000 d’enguany i així anar baixant les quantitats treballant amb totes les parts integrants dels territoris afectats fins a aconseguir que les cremes desapareguen.
Per la seua banda, Antoni Marzo ha apostat en este sentit per una reducció progressiva de la crema i per l’economia circular per a la qual cosa existeix una comissió de tècnics que porten tot l’any treballant per a confeccionar les possibles solucions. Marzo ha manifestat també la intenció d’invertir el procés que venia efectuant-se des dels anys 80, d’ahí que la crema es faça només a les zones baixes per a evitar les aigües negres i una major incidència de les fisiopaties vegetals. Per a Marzo la crema no és la solució ja que hi ha salinitat en el sòl que en l’actualitat està sent investigada i ha instat al IVIA perquè cree un departament per conéixer millor les causes de les fisiopaties. És per això que, a l’igual que Álvaro, coincideix en què els permisos de crema siguen atorgats per causes excepcionals i demostrables i en este sentit afirma que l’excepcionalitat no pot convertir-se en la norma, s’ha de justificar.
Per a completar la informació al respecte de les zones baixes, Álvaro ha afirmat que en estes no es necessita autorització enguany excepte aquelles que estiguen a 500 metres d’on hi haja que extremar les mesures de prevenció d’incendis per estar prop de terreny forestal. Aquelles zones que tinguen la necessitat de sol·licitar permís o autorització per fer una crema excepcional podran fer-ho des de hui, 3 d’octubre, fins el 8 de novembre. Per a agilitzar els tràmits, han d’estar signats per l’agent mediambiental al qual es pot cridar per facilitar els tràmits. En el mateix sentit, els caps de comarca també podran tramitar les sol·licituds fins el pròxim 30 de novembre. Al temps, s’ha anunciat que tant al Seprona com als agents mediambientals s’incorporaran més actius. Dins d’este pla, a primers de novembre es farà una primera revisió de l’evolució del procés i es preveu que per a primers de març es puga realitzar una avaluació en la que es compte amb les aportacions de tots.
Per finalitzar, Paloma Mateache, secretaria de la Junta Rectora i directora del Parc Natural de l’Albufera, ha defensat l’existència de la “perellonà” ja que incrementa l’acollida d’aus aquàtiques i considera que s’ha de mantindre, a més, perquè part de les ajudes dels llauradors depenen de mantindre la inundació hivernal. Este punt, acceptat per tots, no obstant, ha estat controvertit atés que no tots veuen amb bons ulls la inundació immediata després de la sega. Per una banda, els representants de la Confederació al·ludeixen a la pròrroga del decret de sequera, ja que la situació actual és complicada en el sistema Xúquer i la previsió que tenen és de 240 hectòmetres cúbics, el que significa que pràcticament està buit, és per això que de Tous s’està baixant aigua de Contreras, la qual cosa no havia passat mai i només Huerto Mulet té més aigua que l’any passat. En la mateixa línia els regants han manifestat les dificultats d’inundar immediatament després de la sega.