Cullera i Le Bourget, 35 anys de fraternitat buscada

La localitat costanera rep una delegació gal•la durant estos dies i destaca els llaços entre ambdós poblacions / La relació es va iniciar després de la ‘persecució’ a la qual van sotmetre els francesos al aleshores alcalde cullerenc després d’enamorar-se d’unes fotos del municipi

CULLERA. 04-10-17. Les localitats de Cullera i Le Bourget celebren 35 anys de fraternitat. Els dos municipis viuen estos dies unes jornades de convivència i afermen els seus llaços, que s’iniciaren de forma bastant peculiar fa més de tres dècades quan la insistència dels francesos va propiciar l’agermanament.

L’alcalde de Cullera, Jordi Mayor, va presidir este dimecres en el saló de plens de la Casa Consistorial la cerimònia oficial d’agermanament, de la qual va estar absent el primer edil de la localitat parisenca, Vincent Capo-Canellas, en trobar-se en negociacions per a deixar l’alcaldia després d’haver sigut triat senador, motiu pel qual Mayor va voler traslladar-li públicament les seues felicitacions. També va estar present el regidor d’Agermanament, Javier Cantos; la presidenta del comité d’agermanament cullerenc, Conxa Piris; el regidor francés Philippe Robert i el president del comité d’agermanament de Le Bourget, Jean-Pierre López.

El primer edil cullerenc va rememorar el procés d’agermanament d’ambdues localitats, que es remunta al període de govern del socialista Enrique Chulio, el primer alcalde democràtic després de la dictadura franquista. Chulio estava entossudit a germanar-se amb la localitat natal del llavors president de la República Francesa, François Miterrand. No obstant açò, els seus plans es van vore truncats.

En la convenció de la Federació Mundial de Ciutats Unides, celebrada a Madrid per a fomentar els agermanaments, Chulio va ser ‘perseguit’ fins a la sacietat pels representants de Le Bourget, que havien vist fotos de Cullera i s’havien, literalment, enamorat de la ciutat. Va succeir després que un dels seus veïns haguera guanyat un torneig internacional de tennis organitzat a Cullera i haguera parlat meravelles de la localitat costanera. Va ser tal la insistència, que Chulio va acabar cedint en la seua obstinació i va acceptar l’agermanament amb la població propera a París, aspecte que es va valorar molt positivament.

Des de llavors s’ha forjat una relació d’amistat que perdura més de tres dècades després i que hui viu un bon moment amb el repte de ‘rejovenir’ als participants en els intercanvis.

Llaços

Els vincles entre Cullera i Le Bourget s’estenen a altres àmbits. Un dels més destacables és la gran aportació de turistes gals al municipi. Actualment, més de la meitat dels turistes internacionals que arriben a la ciutat (un 33 % del global de visitants) procedixen de França.

Però no solament açò, Le Bourget és seu d’un dels aeroports més importants de França i compta amb un museu de l’aeronàutica. Cullera, per la seua banda, va ser el bressol d’un dels pioners de l’aviació espanyola, Juan Olivert Serra, qui va realitzar el primer vol motoritzat d’Espanya.

Per a commemorar estos fets, Mayor va rebre ahir de la delegació francesa una hèlix d’avió que simbolitza els llaços entre ambdues localitats. Per la seua banda, Cullera va oferir a la delegació francesa un socarrat elaborat en el taller de ceràmica municipal.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.