El guardó va ser recollit ahir pel director mèdic quirúrgic, Dr. José Emilio Llopis, de mans de la directora general de l’Alta Inspecció Sanitària de la Conselleria de Sanitat, Isabel González.
• Amb este guardó, el centre alzireny acumula 12 premis TOP 20, cosa que el converteix en un dels hospitals més reconeguts d’Espanya.
• Hospitals TOP 20 és un programa d’avaluació d’hospitals basat en indicadors objectius de qualitat, funcionament i eficiència.
• En l’edició de 2017 han estat premiats 7 hospitals públics valencians, dels quals 3 són de gestió privada (La Ribera, Torrevieja i Dénia).
Alzira (23.11.17).- L’Hospital Universitari de La Ribera ha rebut el prestigiós premi TOP 20 per la seua adaptació al nou sistema nacional de codificació de malalties, la CIE-10-ES. Esta adaptació ha suposat un important esforç en formació dels tècnics de documentació sanitària i cirurgians, la integració ràpida del software de l’Hospital i el reforç del personal del Servei de Documentació.
El guardó va ser recollit ahir pel director mèdic quirúrgic del centre alzireny, Dr. José Emilio Llopis, de mans de la directora general de l’Alta Inspecció Sanitària de la Conselleria de Sanitat, Isabel González, en el transcurs d’un acte celebrat a l’Auditori Reina Sofia de Madrid.
Amb este guardó, el centre alzireny acumula 12 premis TOP 20, cosa que el converteix en un dels hospitals més reconeguts d’Espanya en estos premis de la consultora IASIST, que publica cada any un estudi dels millors hospitals d’Espanya, basant-se en indicadors objectius de qualitat, funcionament i eficiència. Després de més de 17 anys de funcionament i més de 200 hospitals participants, el programa Hospitals TOP 20 està totalment consolidat en l’entorn sanitari espanyol i és molt valorat tant pels hospitals com per les administracions sanitàries.
Segons ha destacat el Dr. Llopis, “els TOP 20 no són un concurs per guanyar un premi, sinó que és una important eina de gestió que ens permet comparar les nostres dades i la nostra forma de fer les coses amb els millors hospitals d’Espanya, evolucionant constantment cap a la prestació d’un servei cada vegada millor”.
En l’edició de 2017 dels premis TOP 20 han participat de forma voluntària 146 hospitals, procedents de 15 comunitats autònomes, dels quals 42 centres han aconseguit un guardó en diferents categories. Cal destacar que, dels 7 hospitals públics valencians que han estat reconeguts en esta edició, 3 són de gestió privada (La Ribera, Torrevieja i Dénia), posicionant un any més a la sanitat pública valenciana en l’elit nacional.
Transició de CIE-9 a CIE-10
Pel que fa al premi obtingut enguany per l’Hospital Universitari de La Ribera, el centre ha estat premiat per la seua bona tasca en la implantació de la CIE-10-ÉS, un sistema de codificació de les malalties i procediments que han tingut que adoptar tots els hospitals del país en l’últim any i que ha suposat un important repte, que ha obligat al sistema nacional de salut a adaptar totes les seues fonts d’informació i estadístiques.
D’esta manera, el guardó obtingut per l’Hospital de La Ribera reconeix l’esforç realitzat pel centre hospitalari per assumir este repte.
Així, segons el Dr. Llopis, l’Hospital de La Ribera ha ofert “formació específica de tot el personal del Servei de Documentació abans i durant la implantació del nou sistema de codificació” i ha ampliat “el nombre de tècnics en documentació sanitària”, per facilitar el procés. En este sentit, el Dr. Llopis ha agraït “l’enorme esforç realitzat pels nostres professionals per agilitzar la transició entre la CIE-9 a la CIE-10”.
De la mateixa manera, “s’ha format també a tots els cirurgians de l’Hospital perquè puguen utilitzar directament el nou sistema de codificació”, ha afirmat el director mèdic quirúrgic, que ha destacat, també, “la col•laboració essencial que hem rebut per part del Departament de Sistemes de l’Hospital de La Ribera, que ha realitzat una integració ràpida del nostre software al sistema de codificació CIE-10 “.
Què és la CIE-10
Des dels anys 1990, per normativa ministerial, els hospitals nacionals registren el denominat Conjunt Mínim Bàsic de Dades (CMBD) de cada pacient atès. Primer el CIE-9 i des del passat any el CIE-10 és el sistema de codificació que alimenta este CMBD.
El Conjunt Mínim Bàsic de Dades conté informació molt valuosa per conèixer la realitat sanitària d’una població, ja que, a més de recollir dades demogràfiques habituals (edat, sexe, localitat de residència), registra el diagnòstic que ha motivat l’ingrés, els factors de risc, les comorbiditats i complicacions que presenta el pacient durant l’ingrés i les tècniques diagnòstiques i terapèutiques que s’han utilitzat.
Molts dels indicadors de qualitat i assistencials de les administracions sanitàries nacionals i internacionals (l’OMS) es basen en este CMBD.