Sueca, 24/11/2017.L’acció municipal a Sueca contra la violència de gènere té caràcter permanent i transversal. L’objectiu és que la perspectiva de gènere i el desig d’una igualtat real i efectiva es treballe transversalment en tota la política pública municipal, en este sentit el passat ple de novembre es va aprovar per unanimitat una moció contra la violència de gènere que advoca, entre d’altres, per este mateix objectiu i per l’adhesió del consistori suecà al Pacte Valencià Contra la Violència de Gènere i Masclista, formalitzada recentment. No obstant això, esta setmana, amb motiu del 25 de novembre, data en què es commemora el Dia Internacional Contra la Violència de Gènere, el consistori ha organitzat un programa d’activitats especials orientades a la conscienciació de la ciutadania i la prevenció d’esta problemàtica.
Este migdia s’ha llegit el manifest institucional en la plaça de l’Ajuntament. La regidora d’Igualtat, Noelia Benedito, ha estat l’encarregada de la lectura del text redactat pel grup Treballant per la Igualtat. A l’acte, emmarcat en el programa especial, han assistit també una representació nombrosa dels regidors del govern municipal. Benedito ha fet un repàs de les xifres, tot subratllant que s’han registrat més de 5.200 denúncies al partit judicial de Sueca des que va entrar en vigor la llei integral contra la violència de gènere, el 29 de juny de 2005 i ha cridat a la unió contra esta xacra derivada “d’una cultura que imposa un model de masculinitat que encara, hui, és valorat per una bona part de la societat com a superior, un model que defineix les conductes de domini, control i abús de poder dels homes sobre les dones com a quelcom justificable”. La concentració ha finalitzat amb un minut de silenci en mostra de rebuig a l’últim cas de terrorisme masclista ocorregut este dijous a Vinaròs.
I el pròxim dilluns, 27 de novembre, tindrà lloc la gravació d’un nou programa del cicle Mirades violeta, debats per la igualtat que es centrarà en els recursos per a la coeducació i la prevenció de la violència de gènere, així com per a l’atenció de les víctimes, en l’àmbit municipal. El nou debat es celebrarà a les 19:00 hores, al lloc habitual, a la sala de conferències de la Biblioteca Municipal de Sueca.
D’altra banda, al llarg del mes de novembre, el consistori ha coordinat la realització d’una campanya de sensibilització entre el públic adolescent a l’IES Joan Fuster de Sueca. Es tracta de la campanya “No em toques el whatsapp”, de la Direcció General de l’Institut Valencià de les Dones per la Igualtat de Gènere, per conscienciar a joves i adolescents contra la violència, incidint en el control que s’exerceix sobre les joves en coses tan senzilles com mirar els seus missatges o les trucades al telèfon mòbil. Amb els tallers es pretén dotar l’alumnat d’habilitats per motivar un canvi d’actituds que promoguen relacions igualitàries entre les joves i els joves.
Espai Jove 2017
L’Espai Jove, promogut pel Consell de la Joventut de Sueca en col·laboració amb l’Ajuntament, també s’hi suma a la programació amb dos activitats. El passat divendres, el Casal Jove de Sueca va acollir, de la mà dels col·lectius Filles de la Rebel·lió i Arran La Ribera, un cine fòrum amb la pel·lícula “Te doy mis ojos” i esta vesprada, en el mateix escenari, s’ha organitzat un taller feminista d’autodefensa, a les 18:00 h.
Treballant per la igualtat
L’Ajuntament de Sueca participarà també, esta vesprada, en la presentació del grup Treballant per la Igualtat a Simat de la Valldigna, al Monestir de Santa Maria de la Valldigna. El col·lectiu, del qual formen part els ajuntaments d’Albalat, Benicull, Benifairó de la Valldigna, Corbera, Cullera, Favara, Fortaleny, Llaurí, Polinyà de Xúquer, Riola, Simat de la Valldigna, Sollana, Sueca i Tavernes de la Valldigna, és una iniciativa pionera a l’Estat espanyol, impulsada per l’Oficina d’Atenció a les Dones Víctimes de la Violència de Gènere, del Jutjat núm. 4 de Primera Instància i Instrucció de Sueca i, els ajuntaments dels 14 municipis que integren el partit judicial.
Des de la seua creació, en novembre de 2016, este grup s’ha reunit periòdicament per intercanviar experiències, formular accions d’ajuda a les dones víctimes de la violència masclista, i ajudar a sensibilitzar a la població d’esta problemàtica.