La Diputació consolida la inversió social i l’autonomia municipal en un pressupost sense convenis singulars

La corporació que presideix Jorge Rodríguez aprovarà el Pressupost per a 2018, amb 472.913.000 euros, en el ple del 19 de desembre, abans de Nadal

El diputat d’Hisenda, Toni Gaspar, avança les grans línies d’un document que consolida l’esforç inversor en serveis socials i contempla 20,6 milions per al Fons de Cooperació i 35 per al SOM

05/12/2017.El diputat d’Hisenda, Toni Gaspar, ha presentat aquest dimarts el projecte de Pressupost de la Diputació de València per a 2018, que amb un increment de 38 milions respecte a l’anterior exercici s’aprovarà en el ple del 19 de desembre, abans de Nadal. En total, 472.913.000 euros que serviran per a “consolidar l’aposta d’aquest govern pels serveis socials, l’autonomia d’alcaldes i alcaldesses i l’objectivitat en la concessió de les ajudes als municipis”, segons Gaspar.

El nou pressupost presenta a més una important novetat, en resposta a la intenció de l’executiu provincial d’acabar amb les ajudes discrecionals d’anteriors governs. Aquest nou paradigma es reflecteix en l’eliminació dels convenis singulars, que al final de l’anterior legislatura estaven en 18 milions d’euros i que s’han anat reduint de forma progressiva fins a retirar-los definitivament del pressupost per al pròxim curs.

En paraules del titular d’Hisenda, “el primer pressupost que vam elaborar va ser una presa de contacte; el de l’any passat ja es podia dir que era nostre, d’aquest govern; i este de 2018 consolida i perfecciona totes les nostres iniciatives i agilita la burocràcia perquè els ajuntaments puguen rebre les ajudes d’una forma més àgil i eficaç, una cosa en la que s’ha treballat durant tot l’any en l’àrea d’Hisenda”.

Aqueixes iniciatives polítiques es reflecteixen en el document que s’aprovarà en el ple de desembre, el qual contempla una partida de 20,6 milions d’euros per a reeditar el Fons de Cooperació Municipal al costat de la Generalitat, amb ajudes directes als ajuntaments que poden destinar-se tant a inversió com a despesa corrent. També es mantenen en el pressupost sengles partides de 7 i 5,6 milions d’euros per a manteniment de col·legis i centres de dia.

L’altre gran eix que sustenta l’autonomia municipal per la qual ha apostat l’executiu de Jorge Rodríguez és el SOM, el Pla de Serveis i Obres Municipals, que en 2018 comptarà amb una partida de 35 milions d’euros per a invertir en les comarques valencianes. I una altra de les partides importants serà la de Carreteres, que amb el manteniment i la seguretat com a objectius prioritaris s’anirà als 40 milions d’euros.

Serveis socials i amortització de deute

Altre de les partides que segueix incrementant-se, com ja succeïra en l’anterior exercici, és la de Serveis Socials Generals, que augmentarà en 2,8 milions d’euros la seua assignació. D’aquesta forma, l’àrea que dirigeix la diputada Rosa Pérez Garijo disposarà de 12 milions d’euros per a atendre serveis bàsics en els municipis, entre ells la pobresa energètica de les famílies valencianes.

Els 12 milions en Serveis Socials Generals se sumen als 12,6 per a col·legis i centres de dia i a altres línies incloses en l’àrea de Benestar Social que dirigeix Mercedes Berenguer. A més, en l’apartat social també trobem els 3,6 milions d’euros per al Pla d’Ocupació que gestiona l’àrea de Conxa Garcia, i que aquesta vegada se centra a millorar les expectatives de jubilació dels aturats majors de 55 anys.

Malgrat l’esforç inversor, la Diputació de València no ha deixat d’amortitzar crèdits, i en l’equador de la legislatura s’han reduït ja d’aqueix deute 57 milions d’euros, pels 50 que es van amortitzar durant tota la legislatura anterior. A més, segons explica Toni Gaspar, “s’han rebaixat els interessos del deute en 5 milions d’euros”. “Aquesta institució deu un 35% dels seus recursos ordinaris, molt per sota del límit estatal del 110% per al deute en administracions públiques”, ha afegit el diputat d’Hisenda, que assegura que “la Diputació seguirà invertint en els municipis i amortitzant deute d’ací al final de la legislatura”.

Facilitar els tràmits i les ajudes als ajuntaments

En opinió de Gaspar, “tan importants són els números com agilitar la tramitació de les ajudes”, un aspecte en el qual ha estat treballant el departament d’Hisenda que dirigeix al llarg del present any. El resultat ha estat, d’una banda, un Pla Estratègic de Subvencions que anirà annex al Pressupost i que arreplega totes les línies d’ajudes disponibles per als consistoris. “Els ajuntaments coneixeran així tota la carta de subvencions que ofereix la Diputació i com accedir a elles durant els primers quatre mesos de 2018”, explica el diputat.

D’altra banda, l’1 de gener entraran en vigor dos reglaments que tracten d’agilitar el procés de tramitació de les subvencions perquè arriben dins del termini i en la forma escaient als municipis. En primer lloc, el de simplificació burocràtica, que facilitarà als ajuntaments la possibilitat d’accedir a convocatòries bianuals en plans i programes com el SOM. En segon lloc, un reglament de fiscalització interna que possibilita la fiscalització prèvia dels serveis perquè les subvencions arriben abans a la seua destinació.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.