· El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha mantingut una reunió amb alcaldes, regidors i tècnics de municipis costaners per a fer el balanç de la campanya de neteja i recollida de residus 2017 realitzada per la Diputació de València
· La Corporació provincial sufraga el 87% de les actuacions de neteja realitzades en el litoral de 16 municipis, els quals abasten 21.800 metres de línia de costa
12/desembre/2017. El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha mantingut una reunió de treball amb alcaldes, regidors i tècnics de municipis costaners per a fer balanç de la campanya de neteja de platges i recollida de residus realitzada per la Diputació de València durant l’exercici 2017. Segons ha detallat Bort, el volum de residus recollits s’ha incrementat fins les 584,930 tones com a conseqüència del temporal marítim que ha afectat, de forma especialment rellevant, les platges del sud de la demarcació de València. Així mateix, durant la present campanya s’ha incrementat en prop de dos milions de metres quadrats la superfície netejada, a través de 21.800 metres de línia de costa pertanyents a platges de 16 municipis valencians.
Segons ha explicat Josep Bort, l’actual campanya de neteja de platges i recollida de residus «ha resultat especialment intensa com a conseqüència dels temporals marítims que han afectat el nostre litoral». Tot i això, «s’ha aconseguit incrementar en prop de dos milions de metres quadrats la superfície netejada amb la satisfacció d’haver millorat l’eficiència, reduint el consum de gasoil, gràcies a la modernització del parc de tractors i màquines que presten aquest servei», ha apuntat el diputat.
Així mateix, el responsable de l’Àrea de Medi Ambient ha subratllat que aquesta campanya «no només resulta important per la neteja de platges, sinó que també és una qüestió que afecta a la preservació de la natura. En aquesta línia s’emmarquen les actuacions de protecció dels ecosistemes dunars i les campanyes de sensibilització i conscienciació mediambientals envers el valor ambiental de les platges», ha explicat Josep Bort.
En última instància, el diputat ha incidit «en l’esforç» que realitza la Diputació «per col·laborar amb els Ajuntaments de les nostres comarques a través d’una campanya que permet potenciar el turisme, però que contribueix també al benestar dels valencians i les valencianes que gaudim de les nostres platges», ha conclòs.
En concret, en les platges del nord (Puçol, El Puig de Santa Maria, la Pobla de Farnals, Massamagrell, Massalfassar, Foios i Meliana) s’han comptabilitzat un total de 252 passades completes, que han suposat un total de 143,250 tones de residus recollits. Mentre que en les platges del sud (Mareny de Barraquetes, Tavernes de la Valldigna, Gandia, Daimús, Guardamar de La Safor, Bellreguard, Miramar i Piles) s’han realitzat un total de 116 passades completes, amb la recollida d’un volum de residus retirats que ascendeix fins les 441,680 tones.
La campanya de neteja i recollida de residus del present exercici ha comptat amb uns costos propers als 763.000 euros, dels quals, la Diputació de València ha efectuat una aportació de 663.810 euros, el que representa el 87% del total. Mentre que el conjunt de les 16 localitats on s’han realitzat les actuacions de neteja de platges han aportat els restants 99.190 euros, un 13% de la despesa final, a raó de de 0,197 euros per metre quadrat de superfície netejada, IVA a part.
Campanya ‘Per unes platges sostenibles’
Durant la trobada s’han exposat els resultats de la campanya ‘Per unes platges sostenibles’, de sensibilització i conscienciació envers el valor ambiental de les platges i de foment d’una actitud proactiva de la ciutadania en la conservació de l’ecosistema litoral.
En aquest sentit, s’ha donat compte de les activitats realitzades durant el passat mes de juliol en els passeig marítims de les platges de Piles, El Puig de Santa Maria i Gandia a través de diferents tallers i propostes didàctiques orientades a explicar les causes i conseqüències del canvi climàtic, la importància de realitzar un consum energètic conscient i de proximitat i la necessitat de conservar l’ecosistema litoral, com el sistema dunar, les praderies de posidònia i la nostra biodiversitat. En total, han pres part d’aquestes activitats 634 persones, així com altres visitants i banyistes presents en aquestes mateixes platges.