El major increment es va donar al setembre i octubre després de l’efecte cridada’ provocat per unes previsions donades al juliol que parlaven oficiosament d’un desplome de la collita de taronges que després no van confirmar els aforaments autonòmics
LA UNIÓ informa que Sud-àfrica va batre el seu rècord d’exportació de cítrics a la Unió Europea durant 2017 amb un augment del 9% sobre l’any anterior
23 de gener de 2018.– Les importacions de cítrics de la Unió Europea procedents de Sud-àfrica van batre tots els rècords durant el passat any (gener a octubre), després d’augmentar un 9% sobre l’any anterior, segons informa LA UNIÓ de Llauradors. De 672.337 t en 2016 es va passar a la quantitat de 732.971 t en 2017.
D’aquesta xifra, 441.911 t van ser taronges i 116.069 mandarines, satsumes i clementines. En el primer cas l’increment de les importacions ha sigut del 10% i en el segon del 2%, per la qual cosa com s’observa l’augment de l’oferta sud-africana no s’ha donat en els xicotets cítrics i s’ha trencat la inèrcia dels últims anys impulsada per les vendes de mandarines tardanes. Holanda a través del port de Rotterdam va canalitzar en 2017 un total de 365.624 t procedents de Sud-àfrica en la UE -el 50% del total d’entrades a la UE-, seguit del Regne Unit amb 161.564 t -el 22%-; Portugal amb 83.021 t -el 11%- i Itàlia amb 53.733 t -el 7%-.
Les dades revelen que a través d’Espanya únicament van entrar 362 t -el 0,05%-, la qual cosa demostra l’acord tàcit que els exportadors sud-africans mantenen des de 2015 per a introduir els seus cítrics pels ports amb menor activitat inspectora de vigilància i control. Servisca com a exemple que en 2012 van entrar per Espanya 23.863 t sud-africanes i que amb les contínues denúncies per la possible entrada de plagues s’ha reduït progressivament la xifra fins a aquesta ridícula quantitat.
L’augment es concentra sobretot en els mesos de setembre i octubre (mesos per excel•lència d’enviament sud-africà de taronges a la UE) amb 252.572 t, mentre que en els mateixos mesos de 2016 van ser 179.281 t; amb una pujada del 41%. Els mesos anteriors no feien presagiar aquesta pujada de les importacions, doncs de maig a juliol la Citrus Growers Association of Southern Africa venia assenyalant els greus problemes de rendiment per badat de les taronges Navel que reduirien la seua collita entre un 30 i un 50%.
La previsió prematura donada al juliol de la collita de cítrics en la CV llançada de forma oficiosa i sense base científica per part d’una organització agrària va ser tal vegada la que va alertar als exportadors sud-africans i va provocar “l’efecte cridada”. Es va parlar llavors d’una caiguda de la producció de taronges del 28% que no es va confirmar, doncs la Conselleria d’Agricultura la va reduir al setembre en el seu aforament oficial al 17,7% i Andalusia al 4,3%. Aquesta rumorologia d’escassetat va haver de fer reaccionar a les grans centrals de compra, importadors holandesos i exportadors sud-africans. Emmagatzemades en cambres frigorífiques, les desenes de milers de tones de Navelate i València Late sud-africanes que es van importar sota l’influx d’aquesta falsa psicosi van ser les que possiblement van provocar el retard en les vendes de les nostres Navelines i la innecessària caiguda en els preus malgrat el descens de la producció espanyola.
Segons la informació de la qual disposa LA UNIÓ, a l’octubre es va accelerar el ritme d’entrades de fruita sud-africana a través del port de Rotterdam i només quan es van succeir els problemes fitosanitaris, es va vendre de cara a l’opinió pública una suspensió “cautelar” dels enviaments quan ja havia conclòs el gruix de les exportacions citrícoles procedents de Sud-àfrica i just quan el dany ja estava fet.
Mentrestant Sud-àfrica segueix negociant amb la Comissió Europea, a esquena del sector, el pla de control de la Thaumatotibia leucotreta, que ha passat a ser una malaltia de quarantena d’obligat control en tota la UE a partir de l’1 de gener de 2018 (en 2017 es van confirmar fins a 10 intercepcions per tal plaga, per les vuit de 2016). Malgrat reclamar-ho de forma unànime LA UNIÓ i el conjunt del sector, el tractament en fred durant la travessia no s’ha establert malgrat ser l’única mesura plenament eficaç.