La reducció de mòduls és l’habitual a una situació que és excepcional i es retiren punts que beneficiaven als professionals com la reducció del 50% de les quotes a la Seguretat Social
19 de febrer de 2018.- LA UNIÓ de Llauradors, qui ja presentara als partits polítics les seues esmenes a la Llei de Sequera, creu que l’aprovada dijous passat pel Congrés dels Diputats, malgrat la millora del text original, té encara bastantes manques que limiten la seua aplicació en relació a la magnitud de la sequera i deixa sense concretar punts importants.
LA UNIÓ ha realitzat una primera valoració de la mateixa i, encara que valora positivament alguns aspectes que considera que suposen un avanç respecte al que hi havia abans; com les exempcions de cànons, el Fons de Sequera o la moratòria d’un any a les quotes a la seguretat social, considera que caldria haver fet un pas més contundent en benefici dels llauradors i ramaders i les pèrdues que la sequera ja ha ocasionat i ocasionarà. En aquest sentit, LA UNIÓ ha estimat les pèrdues per la sequera a la Comunitat Valenciana en més de 350 milions d’euros.
En aquest sentit, l’organització considera que els beneficis tributaris o de seguretat social es queden curts. La moratòria de les quotes de la seguretat social únicament serveix per a posposar el problema i a més es retira de la proposta inicial la reducció del 50% en les quotes que beneficiava als professionals, segons LA UNIÓ. D’altra banda, la reducció de mòduls és l’habitual a una situació que és excepcional, sense augmentar el percentatge i límits de despeses de difícil justificació en estimació directa. Igualment, considera que l’exempció de l’IBI és molt limitada.
Pel que fa a la gran novetat del Fons de Sequera, recorda que la seua aplicació queda reservada només per a titulars d’explotació amb assegurança i amb danys en elements afectes a l’explotació no assegurables, fins a un límit màxim del 70 % dels danys o 8.000 euros.
L’organització recorda, d’una banda que la materialització d’aquest Fons, així com d’altres mesures contemplades, com la subvenció al preu de l’aigua desalada perquè no supere els 0,3 €/m3, o les exempcions de taxes i cànons de reg o el contracte especial per a regadiu, o la reducció del peatge per a instal·lacions d’autoconsum, també per a regadiu, deuen encara desenvolupar-se i consignar-se si escau els pressupostos necessaris per a dur-les a terme.
“Creiem que, en definitiva, és una Llei que concreta poc, a més que el paper sembla que tot ho aguanta. Caldrà esperar a veure si el Govern ho posa realment en marxa, quan i com el que la Llei disposa”, afirma.
LA UNIÓ ha sigut l’única Organització Professional Agrària de la Comunitat Valenciana que ha presentat esmenes al llarg de tot el procés legislatiu, a fi de millorar-la i defensar així els interessos dels productors valencians.