· La plataforma permetrà la implementació de les ‘ciutats intel·ligents’ als municipis de les comarques valencianes i comptarà amb una línia de subvencions per a potenciar les iniciatives intel·ligents en l’àmbit local
· Ivan Martí: «Pretenem donar accés a tots els municipis a iniciatives que fins ara sols es trobaven a l’abast de les grans ciutats»
08/març/2018 .L’àrea de Modernització i Desenvolupament de l’Administració Electrònica, encapçalada pel diputat Ivan Martí, ha presentat la nova plataforma Connecta València per a la implementació de les ‘smart cities’ als municipis de les comarques valencianes. El diputat ha explicat als alcaldes i alcaldesses l’estratègia “smart region” que seguirà la corporació provincial i els ha presentat també les diferents línies de subvencions que la Diputació posarà a l’abast dels municipis per a potenciar aquestes iniciatives intel·ligents en l’àmbit local.
El diputat Ivan Martí ha assenyalat que «la tecnologia ens permet gestionar de forma més eficient els recursos públics, aconseguir estalvis per a les administracions i prestar millors serveis als ciutadans»
Amb aquesta tecnologia es dotarà d’intel·ligència als serveis municipals i es reduirà la bretxa existent entre les grans ciutats i les més menudes, a més de permetre una millor gestió dels serveis per als ciutadans i aconseguir una gestió unificada a nivell intra-municipal i també inter-municipal. La estratègia de Connecta València té com a objectiu final la gestió integral de la província, per la qual cosa, la Diputació constitueix l’administració més adequada per al seu desenvolupament.
En l’encontre que ha mantés el responsable de Modernització de la Diputació amb els representants municipals s’han abordat les distintes iniciatives que s’han realitzat fins al moment, els detalls de la plataforma que s’oferirà a les entitats, així com l’estat actual, els terminis i les possibilitats que es projecten a mitjà i llarg termini. La reunió també ha servit per plantejar distintes col·laboracions amb altres administracions i associacions.
Segons ha indicat Ivan Martí, «entenem esta iniciativa de manera totalment col·laborativa, la Diputació aporta la plataforma, però el desenvolupament del projecte es farà de forma conjunta amb tots els municipis que vullguen sumar-se».
Connecta València funcionarà a través de la plataforma Sentilo, una ferramenta de codi obert desenvolupada per l’Ajuntament de Barcelona que respecta l’Esquema Nacional d’Interoperabilitat, disminueix la dependència respecte al proveïdor i possibilita la col·laboració amb altres administracions i institucions, la qual cosa afavoreix el repartiment de costos i la possibilitat de reutilitzar els desenvolupaments ja realitzats. A més, es tracta d’una tecnologia dissenyada per a compartir la informació entre sistemes heterogenis i permet aglutinar informació de distintes fonts.
Actualment, la plataforma intel·ligent ja compta amb el compromís d’adhesió dels ajuntaments de Torrent, Paterna i Alzira en projectes que inclouen des dels sistemes d’il·luminació públics intel·ligents, els jardins i el rec, fins al recompte de persones, la gestió de la qualitat de l’aire i el soroll, la recollida de residus o els controls de pas a les vies per a escolars, entre altres.
Una vegada llesta la versió final de la plataforma, els distints ajuntaments podran integrar els seus serveis en ella, i cada consistori disposarà de la seua pròpia entitat individual per accedir de manera independent a les dades del seu municipi. Amb la tecnologia seleccionada, cada integració i desenvolupament podrà ser reaprofitat per la resta de municipis i, per tant, estalviar costos i incrementar l’eficiència del sistema.
Línies d’ajuda per a potenciar iniciatives intel·ligents
El diputat Ivan Martí ha explicat també que la Diputació oferirà en aquest exercici una línia de subvencions d’un màxim de 20.000 euros per a cada iniciativa de compra e instal·lació de dispositius i sensors que presenten els municipis. Aquests dispositius s’integraran en la plataforma de la Diputació i comptaran amb un finançament mínim de la corporació provincial del 80%, amb la possibilitat d’arribar al 100%.
El calendari d’aquestes subvencions s’obrirà el proper mes d’abril amb la publicació al BOP i tindrà un termini de tres mesos, fins a juny, per presentar els projectes. Els projectes subvencionats comptaran amb un any, fins al juny de 2019, per a realitzar i justificar el projecte.