La Diputació fa balanç de la protecció de l’ecosistema valencià i la prevenció d’incendis en el Dia dels Boscos

La Corporació provincial commemora la importància de l’ecosistema mediterrani i recorda les tasques de protecció i la prevenció d’incendis de l’àrea de Medi ambient

Josep Bort: “Els boscos són més que un pulmó per al planeta. Prop de 1.600 milions de persones depenen directament d’ells per a alimentar-se, i són un dels majors generadors d’energia renovable”

21/03/2018.Els boscos cobreixen la tercera part de la superfície terrestre i juguen un paper fonamental en la vida del planeta. En el Dia internacional dels Boscos, la Diputació de València commemora la importància de l’ecosistema mediterrani i recorda les tasques de protecció i la prevenció d’incendis dutes a terme per l’àrea de Medi ambient, que el passat any van suposar una inversió global de 20.850.000 euros en les comarques valencianes.

“Els boscos són més que un pulmó per al planeta. Prop de 1.600 milions de persones depenen directament d’ells per a alimentar-se, acullen el 80% de les espècies animals i vegetals del planeta i representen una enorme reserva per a la biodiversitat”, ha manifestat el diputat de l’àrea, Josep Bort, a més de destacar que els boscos són un dels majors generadors d’energia renovable. En paraules del responsable de Medi ambient, “modernitzar aquest sector pot suposar un motor econòmic per a les poblacions rurals i també un bon element per a aprofitar les restes vegetals, controlant amb açò l’impacte dels incendis forestals”.

Malgrat que els boscos proporcionen enormes beneficis ecològics, econòmics i socials, la desforestació segueix sent un dels majors problemes que els amenacen. Cada any, 13 milions d’hectàrees de bosc són arrasades, la qual cosa provoca emissions de gasos d’efecte hivernacle que contribueixen a l’escalfament global del planeta. Per açò, en el Dia dels Boscos, celebrat cada 21 de març, responsables de la Corporació provincial han manifestat, a través d’un comunicat, la importància de la seua conservació “pel seu paper en l’erradicació de la pobresa, la sostenibilitat, la lluita contra el canvi climàtic i la seguretat alimentària de milions de persones a tot el món”.

València reforça la protecció dels boscos

La Diputació de València ha reforçat al llarg del 2017 el seu compromís amb la preservació de la massa forestal i els entorns naturals dels municipis de les comarques valencianes. Una aposta que s’ha traduït en una inversió global de 20.850.000 euros, mitjançant la concessió d’ajudes directes als ajuntaments per a escometre intervencions de prevenció d’incendis i gestió forestal sostenible, a més de treballs orientats a la recuperació d’espais degradats i paratges naturals. D’altra banda, aquestes actuacions de l’àrea de Medi ambient se sumen als treballs realitzats per part de les brigades forestals i l’adreça operativa en prevenció forestal, duta a terme pel Consorci Provincial de Bombers.

Per a aconseguir aquests objectius, la institució provincial ha posat a l’abast dels ajuntaments ajudes per valor de 3.450.000 euros, amb el propòsit d’afavorir la inversió municipal en gestió forestal sostenible i prevenció d’incendis (1.600.000 euros), a més de procedir a la rehabilitació mediambiental de zones deteriorades que atresoren un elevat potencial paisatgístic (1.000.000 euros) –a través del programa de Recuperació d’Espais Degradats– i actuar en la protecció, ordenació, conservació i millora dels Paratges Naturals Municipals (850.000 euros) per a preservar-los per a les generacions futures i posar-los en valor com a recurs ambiental.

Més d’un centenar de municipis han sigut beneficiaris durant el 2017 de les ajudes per a la conservació, millora i aprofitament forestal, així com per a la prevenció d’incendis. Entre l’ampli catàleg de possibilitats que tenien al seu abast per a poder destinar el muntant econòmic d’aquestes subvencions, les localitats han prioritzat aquelles actuacions dirigides, justament, a la prevenció d’incendis –adequació d’elements de la xarxa viària forestal i la reparació de camins, el manteniment de tallafocs i treballs silvícoles–; intervencions destinades al manteniment i implementació de les àrees recreatives; desenvolupament de plànols tècnics de gestió forestal; o l’adquisició d’eines, maquinària i complements forestals per a la realització de tasques de prevenció.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.