Els treballs han sigut realitzats pels Germans Moya i formen part de les actuacions previstes per part de l’Ajuntament d’Alaquàs, l’Associació d’Amics i Amigues de la Carxofa i la Unió Musical d’Alaquàs per tal d’aconseguir la seua declaració com a Bé d’Interés Cultural Immaterial (BIC)
Alaquàs continua treballant per tal que el Cant de la Carxofa siga declarat Bé d’Interés Cultural Immaterial (BIC). La rehabilitació del seu artefacte era una de les actuacions previstes en línia amb aquest objectiu que en uns dies serà una realitat.
Els treballs de conservació i rehabilitació estan sent realitzats pels Germans Moya d’Alaquàs, artistes fallers.
L’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura, la Regidora de Festes, Sandra Conde, el Regidor de Cultura, Fran Evangelista, la presidenta de l’Associació d’Amics i Amigues de la Carxofa d’Alaquàs, Maria Alfonso i el president de la Unió Musical d’Alaquàs, Toni Monzó, han visitat en els últims dies el taller dels artistes per a conéixer de primera mà el procés de conservació.
Els treballs han consistit en la rehabilitació i pintura d’aquest artefacte d’estil barroc dissenyat al taller de Manolo Martín i que és similar a la magrana del Misteri d’Elx i que fins a la data s’han conservat en perfecte estat. Està previst que l’artefacte siga traslladat la pròxima setmana al Castell d’Alaquàs.
Es tracta d’un compromís assumit per l’Ajuntament d’Alaquàs, l’Associació d’Amics i Amigues del Cant de la Carxofa i la Unió Musical d’Alaquàs amb motiu de la declaració el passat any 2021 com a Bé de Rellevància Local pel Consell Valencià. Forma part també dels treballs realitzats per tal d’aconseguir que el cant siga reconegut com a Bé d’Interés Cultural Immaterial (BIC), reconeixement màxim per a aquest tipus de manifestació cultural, juntament amb els cants de la resta de municipis de l’horta que també conserven aquesta manifestació festiva.
Després de la visita ahir al taller, l’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura, la presidenta de l’Associació d’Amics i Amigues de la Carxofa d’Alaquàs, Maria Alfonso i el president de la Unió Musical d’Alaquàs, Toni Monzó, van signar el protocol d’actuació del Cant de la Carxofa en el qual s’estableix el procés de selecció i participació en el cant així com el procés de votació.
Junt al Castell d’Alaquàs i la Cordà, el Cant de la Carxofa d’Alaquàs és una de les senyes d’identitat cultural més importants del municipi. Festa d’Interès Turístic de la Província de València, és una composició musical i tradicional del segle XVII que sols perviu a municipis de l’àrea metropolitana com Alaquàs i que és interpretat cada 8 i 9 de setembre en homenatge als patrons de la ciutat, la Mare de Déu de l’Olivar i el Crist de la Bona Mort amb motiu de les Festes Majors.