160 estudiants de diferents centres del municipi han participat en aquesta iniciativa.
El programa LUDENS va començar al febrer i s’ha posat en marxa des de la Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives (UPCCA) de la Regidoria de Benestar Social.
L’Ajuntament d’Alfafar, a través de la seua Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives (UPCCA) pertanyent a la regidoria de Benestar Social, i en col·laboració amb el Diploma de postgrau “Addicció al Joc i altres Addiccions Comportamentales” que es realitza des de la Universitat de València, ha implementat el programa LUDENS que treballa sobre la prevenció a l’addicció als jocs d’apostes i atzar. El programa ha sigut realitzat per Azahara García, estudiant de l’esmentat postgrau, i per la tècnica de la UPCCA, Laura Martínez.
Els jocs d’atzar online s’han popularitzat en els últims anys i, encara que es considera generalment com una activitat d’adults, s’ha produït un increment entre els joves, sent l’edat d’inici entre els 10 i els 13 anys. Una conducta que preocupava la UPCCA de l’Ajuntament d’Alfafar i que va portar a la posada en marxa d’aquesta iniciativa el mes de febrer passat.
En la iniciativa han participat un total de 160 estudiants de 4t d’ESO de tots els centres educatius del municipi i de Batxillerat, Formació Professional Bàsica i del Programa Aula Compartida (PAC) de l’IES 25 d’Abril. Durant el desenvolupament del programa han abordat els problemes relacionats amb les addiccions no tòxiques i han aprofundit en l’ús que fan els i les joves dels jocs d’atzar i apostes i en els possibles problemes derivats del seu ús.
El programa LUDENS contempla les tres dimensions bàsiques d’un programa preventiu efectiu: informar, sensibilitzar i donar pautes. A més d’això, LUDENS disposa d’un protocol d’avaluació en el qual es registren els aspectes essencials de l’addicció al joc, com són el patró d’ús o freqüència de joc, els tipus de jocs amb els quals s’aposta, la motivació per a jugar, les condicions ambientals i llocs en els quals es duu a terme i l’avaluació de l’addicció al joc.
El protocol d’avaluació es realitza en dues ocasions: En la primera sessió, després d’informar sobre què és el joc d’atzar i els tipus que existeixen a Espanya per a tindre una impressió de l’estat de la qüestió en el grup, i en la sessió de seguiment amb l’objectiu de valorar si s’han produït canvis en el patró de joc i la utilitat del programa.
La implementació del programa de prevenció de l’addicció als jocs d’apostes i atzar LUDENS se suma a les diferents accions que duu a terme la Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives (UPCCA) en els centres educatius d’Alfafar que tenen com a objectiu reforçar la tasca preventiva en l’àmbit escolar.