Almussafes reforça el seu Programa Municipal de Prevenció d’Addiccions

Segons l’enquesta epidemiològica impulsada pel propi Ajuntament, els joves de la localitat s’inicien en el consum d’alcohol i drogues abans que la mitjana espanyola.

Més de 300 estudiants de l’IES Almussafes, entre 11 i 17 anys, completaren el formulari anònim a finals del passat curs educatiu 2016-2017

Almussafes, a 20 de novembre de 2017. La Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament d’Almussafes acaba de fer públics els resultats de la I Enquesta Epidemiològica d’Hàbits de Consum impulsada pel consistori, un estudi que arreplega que els adolescents de la localitat s’inicien en el consum d’alcohol, tabac i cànnabis una mica abans que en el conjunt d’Espanya. Segons l’informe que arreplega els resultats de l’enquesta, en la qual han participat 329 alumnes i alumnes d’Educació Secundària i Formació Bàsica de l’IES Almussafes, els i les joves almussafenys comencen a consumir aquestes substàncies més ràpid, encara que només un percentatge molt baix assegura consumir-les de forma esporàdica o habitual. L’estudi, elaborat per la psicòloga Cristina Martínez Albiach i finançat amb fons propis, servirà per a reorientar les accions preventives que des de fa onze anys duu a terme l’Ajuntament a través del seu Programa Municipal de Prevenció d’Addiccions, al que se sumen altres iniciatives com l’Escola de Famílies i el Programa de Provincial d’Activitats Preventives de la Diputació de València.

La I Enquesta Epidemiològica d’Hàbits de Consum impulsada per l’Ajuntament d’Almussafes, els resultats de la qual acaba de fer públics el departament de Benestar Social del consistori municipal, llança que els menors de la població s’inicien abans en el consum de drogues que la mitjana nacional. Segons aquest estudi, realitzat de manera online amb la col•laboració del professorat a un total de 329 alumnes i alumnes d’Educació Secundària Obligatòria i Formació Bàsica, els joves almussafenys tenen els seus primeres contactes amb l’alcohol als 13,3 anys, mentre que en el conjunt d’Espanya ho fan als 13,8 anys, segons l’informe ESTUDES publicat en 2014.

A més, quant al consum de tabac, els enquestats asseguren que van començar als 13,8 anys, un poc abans que el reflectit en el citat estudi nacional, que situa l’inici dels joves espanyols als 13,9 anys. Respecte al consum de cànnabis, a Almussafes s’inicien als 14,5 i en el conjunt del territori espanyol als 14,8 anys. Segons el regidor de Benestar Social, Faustino Manzano, “els resultats obtinguts amb aquest estudi, finançat pel consistori, ens ajudaran a establir nous mecanismes de prevenció i, sobretot, a avançar els que ja tenim en marxa en la localitat des que es va iniciar el Programa Municipal de Prevenció d’Addiccions”.

Alcohol, tabac i cànnabis
En l’enquesta, que els alumnes d’entre 11 i 17 anys van emplenar de forma anònima del 8 al 15 de juny de 2017, també es ressalta que sobre el 37% dels adolescents ha provat l’alcohol per primera vegada entre els 13 i els 14 anys i que al voltant del 62% de la població adolescent de l’IES Almussafes reconeix haver provat aquesta substància. Actualment, el 65,3% d’aquesta població assegura que no es bevedora en actiu i el 34,7% restant usa l’alcohol amb freqüències diferents, la majoria quan ix de festa.

El 28% dels enquestats ha provat el tabac per primera vegada entre els 13 i els 15 anys i al voltant del 39% reconeix haver fumat. No obstant açò, el 83,5% d’ells assegura que no és fumador actiu. Prop del 5% fuma únicament quan ix de festa i el 4% reconeix fumar tabac tots o quasi tots els dies.

Finalment, respecte al consum de cànnabis, la investigació, realitzada per la psicòloga Cristina Martínez Albiach, de l’empresa Impuls, sobre el 21% dels adolescents ha provat el cànnabis per primera vegada entre els 13 i els 16 anys. Al voltant del 23% dels enquestats reconeix haver provat algun derivat del cànnabis i el 10,7% dels quals ho han provat assegura que usa el cànnabis amb alguna freqüència. Concretament, prop del 7% el consumeix de manera esporàdica i el 3% reconeix fumar-lo de manera més continuada o habitual.

“És clar que no són les xifres que ens haguera agradat trobar en aquesta enquesta, però cal ressaltar que l’objectiu era conèixer els hàbits de la població estudiantil per a orientar les nostres actuacions i fer-les més efectives”, assegura Manzano. L’equip que integra el departament de Benestar Social ja s’ha reunit ja amb l’AMPA de l’IES per a traslladar-los els resultats, explicar-los el programa i rebre suggeriments i inquietuds per a futures accions.

Iniciatives de prevenció
Precisament, l’Ajuntament d’Almussafes acaba de clausurar dos noves sessions de la denominada “Escola de Famílies”, una iniciativa en la qual s’ofereixen tallers formatius per als pares i mares que desitgen millorar l’educació dels seus fills i que tenen com a finalitat prevenir el consum de substàncies, ensenyar un ús adequat de les noves tecnologies i fomentar una autoestima adequada.

A més de desenvolupar aquest programa municipal, l’Ajuntament d’Almussafes està adherit al Programa Provincial d’Activitats Preventives de la Diputació de València. Dins d’aquest projecte es duen a terme el taller de mòbils i Internet, dirigit als alumnes de 6é de Primària del CEIP Almassaf, el taller de Prevenció d’Addiccions Tecnològiques, al que assisteixen els estudiants de Formació Professional Bàsica, i el taller de Binge Drinking, en el qual els alumnes de Batxillerat treballen en la prevenció del consum intensiu d’alcohol, entre altres iniciatives oferides a través de la Regidoria de Benestar Social.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.