La filà Cavallers Conqueridors del Rei a Jaume va organitzar una Capitania treballada des del 2012 -al que es va sumar la pròrroga des del 2020, quan l’havien d’haver celebrat realment.
A més, totes les filaes van ser molt compactes, especialment les mores, donant lloc a pocs talls, fet que va agrair l’espectador.
El bàndol moro va obrir l’entrada amb la comparsa Alborxins dirigida per Fernando Vera que va lluir uns espectaculars vestits villeners. Tot seguit, la comparsa mora de la Vila va optar pels vestits tribals amb Juan Alfonso Gómez i Mila Martínez al capdavant. Tancaven el bàndol moro després del ballet Azahar, les tres esquadres de Mercaders: Al Batu, Alfaiates i Al Jazirí amb David Chordà, Bernat Iñigo i Samuel Salom al capdavant al costat de la filà convidada de Moros de Calbusa del Marítim de València, el cap de la qual era Miguel Ángel Bustos.
Una secció dels tambors de batalla precedia les figures de Na Violant d’Hongria i el rei a Jaume I, encarnats per Majo Román i Rafa Fita. Els seguien les esquadres de les Corts falleres, controlades pels seus màxims representants, Claudia Dolz i Alba Carrió. A les Corsàries de la Ribera es va estrenar com a caporal Martina Albelda que va portar recta al seu escaire juvenil -fet poc habitual en festers i festeres d’aquesta edat.
A continuació, l’escaire adult amb Gema Sanmartín al capdavant. Creuats Riberencs, amb Vicent Castillo al capdavant, va lluir el seu vestit oficial i seguidament les Contrabandistes-Bandoleres coordinades per Adela López i Rosa Villena amb un ballet que els obria pas. La Capitania representava la continuació de la conquesta de les terres valencianes per part de Jaume I una vegada aconseguida Al-Jazirat sense haver rendit batalla.
El Conqueridor va enviar un dels seus millors genets cap a València amb un únic missatge per al Capità de les seves tropes indicant-li que ja podia avançar cap al sud del regne. Amb un estil netament alcoià va arrencar el primer bloc d’avenç amb una roponà formada per un grup de guerreres acompanyades pels tambors de guerra.
El seguia ser mitològic Tombatossals i les Guerreres de les Espases del ballet Òpera d’Ontinyent. Després del mapa de les terres del sud, els estendards amb els cognoms dels Cavallers Conqueridors obrien el pas a l’escaire de Blancs, amb els membres de la pròpia filà dirigida per David Mercado i Bernat Iborra. Carlos Dolz portava l’heràldica del capità.
Darrere les portes de la ciutat d’Al-Jazirat Suquar desfilaven els frares del convent de Santa Maria de Montpeller, fundat per la reina Na Violant. Seguien els estendards de les cases nobiliàries, el cavall de doma del Capità i el ballet de Dracs d’Òpera. Sobre dos caps mòbils de drac feia entrada el Capità Cristià, Joan Carles Costa, i la favorita, la filla Aitana. El bloc de la capitania es va tancar amb les Sacerdotises de la Llum interpretades pel ballet Ras al Qamar de Carcaixent. Un escaire de joves guerrers anava vestit amb el vestit oficial de la filà, amb Alejandro Soler, després dels quals arribaven els carros d’armament i més soldats amb escuts.
Va tancar la comitiva de 300 persones entre figurants i músics amb la impressionant esquadra de negres dirigida espectacularment per Jordi Valls i Juan Francisco Cuenca i amb Daniel Bravo -dissenyador del vestit- com a cap batedor, amb la meravellosa composició de Francisco Valor Llorens, Mai-Sabel .A la tribuna va estar present el diputat nacional Joan Baldoví i el diputat autonòmic Juan Vergara. Al centre va quedar un lloc al costat del president, José Gabriel Piera.
El 2022 s’han complert deu anys de la incorporació d’Alzira a UNDEF, la Unió Nacional D’Entitats Festeres, i la festa alzirenya va voler recordar qui va ser el seu vicepresident, Pepe Lloret, directiu encarregat llavors del seguiment a les poblacions aspirants i que va morir el any passat.
Les festes han recuperat la seva esplendor.
Divendres, després d’inaugurar el mercat medieval, va tenir lloc l’Entrà falsa que va comptar amb molt de públic per tota l’avinguda Sants Patrons i amb els regidors Luisa Castells i Xavi Pérez mimetitzats amb l’espectacular vestit africà de Les de la Vila i el de Creuats Riberencs respectivament. A continuació, es va representar per primera vegada la conquesta d’Alzira en divendres i amb dues escenes diferents
. Premis Després de la cercavila amb canons i arcabussos, es van oferir aliments a Santa Catalina i al dinar de germanor es van lliurar els premis del concurs de l’entrada. Els millors caps moro i cristià van ser David Chordà de Mercaders i Adela López de Contrabandistes-Bandoleres.
Les millors esquadres, Al Batu (els ànecs en àrab) de Mercaders i Les de la Vila -ex aequo al bàndol moro- i Corsàries de la Ribera del cristià i els millors vestits, Les de la Vila i els de l’esquadra de Blancs de Conqueridors.