LA UNIÓ Llauradora ha detectat la presència de matèries actives de pesticides, l’ús dels quals està prohibit a la Unió Europea, en raïm de taula importat de països del Mercosur, adquirit en diversos establiments comercials de la Comunitat Valenciana.
Aquesta organització agrària ha enviat mostres de raïm importat a un laboratori homologat per a realitzar les proves analítiques, i els resultats han estat contundents: els lots de raïm analitzats contenien pesticides com la Famaxadona i la Bimentrina, els quals estan prohibits a la UE.
En les mostres analitzades, també s’han trobat altíssimes concentracions de matèries actives, fins a 9 pesticides diferents en algunes mostres, superant les quantitats recomanades i posant en qüestió els estàndards de qualitat exigits a la producció local. “Això revela que els productes importats no compleixen amb els mateixos requisits mediambientals i de seguretat alimentària que es demanen als productes locals”, afirma Enrique Sánchez, responsable del sector de raïm de taula de LA UNIÓ.
A més, es detecta un alt contingut de fungicides en el raïm importat, necessaris per a preservar la fruita durant el llarg transport des de Sud-amèrica. LA UNIÓ insisteix en la necessitat d’aconseguir una reciprocitat en les normatives de producció entre la Unió Europea i els països exportadors, per garantir que els productes importats compleixin els mateixos estàndards de seguretat.
“No podem consentir que continue entrant raïm importat de països tercers amb pesticides prohibits a la UE”, subratlla Sánchez, qui demana al Ministeri d’Agricultura que intensifique la seva pressió a Brussel·les per aconseguir clàusules d’espill i reciprocitat en les produccions. Aquesta mesura permetria que es complissin les mateixes condicions de producció i seguretat per als productes importats que les que s’exigeixen a la producció local.
Des de LA UNIÓ, també es fa una crida a les cadenes de distribució perquè apostin pel raïm de proximitat, ja que el raïm autòcton compleix amb els màxims estàndards de seguretat alimentària i té una qualitat i frescor inigualables. Sánchez recorda que consumir raïm local és fonamental per donar suport a l’economia local, crear ocupació i evitar l’abandó de terres agrícoles. A més, la producció del Raïm del Vinalopó amb DOP genera nombrosos llocs de treball directes, amb un gran impacte econòmic en els pobles productores.
L’organització agrària recalca que no és ni just ni normal que, en plena campanya de raïm autòcton, es continuï important raïm des de Mercosur amb els costos econòmics i mediambientals que això implica. “Fem una crida als consumidors perquè donen suport al raïm de taula de la Comunitat Valenciana i a l’agricultura local en general, comprant productes de proximitat en lloc de productes importats”, conclou Enrique Sánchez.
4o mini
O
ChatGPT puede cometer errores. Considera verificar la infor