Ja n’hi ha prou que la CHX, la Diputació i el Consell amaguen el cap davant un problema que va més enllà de la competència municipal.
Durant els darrers anys la mosca negra ha anat colonitzant la Ribera del Xúquer mentre el Consell de la Generalitat amagava el cap al•legant que el control de plagues és de competència municipal, i davant la deixadesa de funcions de les institucions les molèsties causades per aquest insecte als ciutadans i ciutadanes han anat augmentant, i ha vingut a sumar-se a les mateixes les causades per la implantació al nostre territori del mosquit tigre.
Sent com és un problema de Salut Pública, el juliol del 2014 es va convocar el Consell de Salut del Departament, perquè els responsables de Salut Pública i del Departament de Salut ens informaren de la situació en aquelles dates. Després es va prendre el següent acord:
“Després de les explicacions facilitades pel director de Salut Pública del Departament, i de les intervencions d’alguns del membres del Consell de Salut, s’aproven les següents conclusions i acords:
1. Les picades de la “mosca negra” estan tenint una incidència important en el nostre Departament; estan causant greus molèsties a la població, fonamentalment als llauradors, i causen un fort increment de les demandes assistencials en els centres sanitaris.
2. El “mosquit tigre” ja està instal•lat al nostre territori, i la seua implantació i aclimatació definitiva en la comarca comportarà un important risc sanitari per als ciutadans, atès que són perilloses les malalties que pot provocar o transmetre.
3. Les actuacions aïllades realitzades per alguns ajuntaments en el seu territori, tenen una eficàcia molt limitada i de cap manera solucionen el problema general, al no efectuar-se una actuació conjunta amb els municipis limítrofs.
4. És necessari que per part de la Generalitat Valenciana es planifique i s’execute un Pla d’actuació conjunt i coordinat que ataque amb eficàcia els dos problemes; actuant amb les tecnologies i materials adients, i en els moments i llocs adequats per acabar amb la plaga de la mosca negra i la del mosquit tigre.
5. Proposem que els ajuntaments de la comarca demanen a la Generalitat Valenciana la realització i l’execució d’aquest Pla d’actuació, i que coordinen els seus esforços per atacar eficaçment aquestes plagues.
6. Traslladar aquest acord a la Presidència de la Generalitat Valenciana i a tots els ajuntaments del nostre Departament de Salut.”
Esperem que l’acord promogut fa un any pel Consell de Salut del Departament, i al que la Generalitat i molts ajuntaments no li van donar importància i van deixar en els calaixos, puga veure per fi la llum i es faça cas de les seues recomanacions. S´ha perdut ja molt de temps.
El per què d´un front comú?
En el cas de la mosca negra, aquestos insectes es poden desplaçar llargues distàncies i utilitzen la vegetació aquàtica i subaquàtica del riu per reproduir-se, sent aquesta molt abundant per la situació d’abandó del Xúquer i on els ajuntaments no poden actuar sense permís de la CHX, pel què si no es fan unes mesures i tractaments en conjunt al llarg de la conca del riu i en el qual estiguen involucrats les Conselleries afectades, la CHX, i la Diputació per coordinar i ajudar als ajuntaments amb els tractaments, res es podrà fer.
En el cas del mosquit tigre, cal sumar també la col•laboració dels ciutadans i ciutadanes, ja que en un percentatge molt alt els llocs on es poden reproduir es troba en les propietats particulars, de manera que la informació de les mesures individuals a prendre és prioritària.
Vicent Ginestar Moyano
Vocal, per CCOO, en el Consell de Salut del Departament de la Ribera