El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha estat present en la reunió del Centre de Coordinació Operativa Integrada (CECOPI) per a coordinar i avaluar els treballs realitzats en les zones afectades pel temporal.
Aquest encontre, que implica diferents cossos d’emergència i institucions, permet fer un seguiment exhaustiu de la situació en els municipis colpejats per la DANA i abordar les mesures de suport i seguretat necessàries.
Aquestes reunions són fonamentals per agilitzar les accions preventives davant nous episodis de pluja, així com per definir les línies d’actuació en matèria de reparació d’infraestructures i ajudes a les persones afectades. Les inundacions del passat 29 d’octubre mantenen la Comunitat Valenciana en una «situació de vulnerabilitat» per a afrontar el nou episodi de pluges, amb nivell de risc taronja actiu en les tres províncies. Així, els municipis es preparen per a aquesta nova DANA en un moment crític, mentre les zones més castigades continuen amb les tasques de neteja, retirada de fang i residus.
Segons el Cecopi, la vulnerabilitat es deu a dos factors principals: la gran quantitat d’aigua acumulada en les últimes setmanes —amb més de 600 l/m² en alguns punts— i el fang solidificat al clavegueram públic, que podria “col·lapsar” el desguàs en l’Horta, la Foia de Bunyol, la Plana d’Utiel-Requena i la Ribera.
L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha activat el nivell d’alerta taronja en les províncies d’Alacant i València, les més afectades per l’episodi de fa quinze dies, i, des d’aquest migdia, en la de Castelló. Tot i que el risc es mantindrà actiu durant la jornada, no es preveuen registres tan greus com els anteriors. La Directora General de Prevenció d’Incendis Forestals, Rosa Tourís, va advertir que “l’impacte de la DANA pot assolir un nivell de severitat màxima” degut a l’estat de les infraestructures, mantenint-se la situació 2 del pla d’inundacions.