La moció, en què es demana declara la localitat ‘amiga dels animals’, es debat aquest dijous. La formació destaca el tràgic balanç de víctimes mortals i adverteix de la perillositat per la presència incontrolada de menors d’edat.
El Grup Municipal Compromís per Paiporta ha registrat una moció per al seu debat en el ple d’aquest dijous que té com a objectiu principal frenar els bous al carrer previstos per a aquest cap de setmana a la localitat.
En el text, que aposta per declarar Paiporta ‘localitat amiga dels animals’ i contrària a qualsevol tipus de maltractament, i la declaració no favorable de cap activitat o festeig taurí, la formació també adverteix de la temeritat de permetre aquest suposat espectacle en un estiu amb un balanç tràgic de 8 víctimes mortals en bous al carrer al País Valencià.
Al mateix temps, Compromís per Paiporta adverteix d’altres perills associats i no menys importants, com són la presència de menors en els bous al carrer, alguns dels quals ja han estat ferits en altres localitats.
Per al portaveu del Grup Municipal Compromís, Pep Val, «és una temeritat permetre els bous al carrer amb l’estiu negre que estem patint, amb 8 persones mortes en aquests esdeveniments, amb milers de persones ferides i amb els antecedents que tenim a Paiporta», on va morir un jove al mes de juny de 2018, motiu pel qual l’anterior equip de govern va decidir deixar d’atorgar permís d’ocupació de via pública a les penyes taurines.
L’alcaldessa, Maribel Albalat, «té l’oportunitat de tornar al consens de l’equip de govern al 2018, del qual formava part, de respectar el pacte de legislatura amb Compromís signat amb 2019, de complir la seua paraula i de fer cas als dirigents del seu propi partit, que han reconegut obertament que, tal i com venim diguent-li des que va prendre aquesta decisió unilateral i no consensuada, cap localitat celebrarà bous al carrer sense el suport de l’alcaldia».
Per tant, ha continuat Val, «l’argument que legalment no es pot negar el permís d’ocupació de via pública a les penyes és una fal·làcia i un insult a la intel·ligència, a més d’una traïció al pacte de govern, als seus socis de Compromís i als seus propis decrets d’Alcaldia, que atorgaven a la Junta de Govern les màximes competències possibles, i que ella s’ha botat a través d’un ‘decretazo’ que denota un autoritarisme inèdit a Paiporta».
En la moció es destaca que «el fet que els animals puguen patir és prou raó per tenir l’obligació moral i legal de no causar-los mal», i que «aquests actes constitueixen simple i plana tortura que no té cabuda en una societat avançada i sana com pretenem que siga la nostra».
52 morts i més de 5.400 ferits
A més, el text subratlla que el balanç de 2022 «situa aquest any com el segon pitjor dels últims temps en la macabra estadística de morts provocades pels bous en les festes segons les dades recollides per la Conselleria de Justícia».
És més, des del 2014 han mort en terres valencianes 31 persones a causa d’agafades per bous o vaquetes, una xifra que se’n va fins a les 52 si prenem com a referència el 2005, mentre que entre el 2014 i el 2021 s’han comptabilitzat 5.415 ferits en aquesta mena de festejos. I tot això, tenint en compte que el 2020 a penes es van celebrar actes taurins i el 2021 se’n van fer molts menys a causa de la pandèmia de la Covid-19.
A tot això hem d’afegir que, malgrat la prohibició explícita de la presència dels menors de 16 anys a l’interior dels recintes taurins, no és tan estrany veure xiquets participant en alguna de les modalitats de bous al carrer.
Sense anar més lluny, aquest estiu, un xiquet de 12 anys va resultar ferit en ser empitonat per una vaqueta a la localitat valenciana de Puçol, i fa a penes unes setmanes dos xiquets més van participar en l’encesa de les boles del bou embolat. Tots dos casos estan sent investigats per la Policia de la Generalitat Valenciana.