La Junta de Govern Local aprovarà demà la renovació del conveni de col·laboració amb l’associació Natania per al desenvolupament dels projectes Rehoboth i Bajo Techo
Benestar Social incrementa els recursos d’acolliment a persones amb problemes de marginalitat social greu
La Junta de Govern Local aprovarà demà la formalització del conveni de col·laboració amb l’Associació Natania per al desenvolupament dels seus projectes Rehoboth i Bajo Techo, destinats a l’acolliment a persones amb problemes de marginalitat social greu. Tal com ha explicat la regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, es tracta d’una renovació per dos anys més de l’acord de col·laboració amb l’entitat, que suposa un increment dels recursos que es destinen a la labor d’acolliment i assistència que duu a terme l’associació.
“Des de l’Ajuntament de València considerem molt important oferir servicis bàsics d’higiene i alimentació, consigna, bugaderia, farmaciola i perruqueria, entre altres, però també d’escolta i assessorament a qualsevol persona que ho necessite, en el moment que li faça falta”, ha explicat la regidora. “Per això –ha assenyalat- renovem el conveni municipal amb el centre de Natania, que fa una labor fonamental, i augmentarem la seua quantia, que passa de 62.400 a 75.000 euros anuals”.
D’esta manera, l’Ajuntament col·labora en el desenvolupament dels projectes “Centre de dia Rehoboth” i “Bajo Techo”, que l’Associació Natania duu a terme a la ciutat, els dos destinats en la lluita contra el ‘sensellarisme’. Es tracta de dos iniciatives que estan dirigides a la població sense llar amb un alt grau de marginalitat, des del treball en xarxa i en coordinació amb els servicis municipals específics d’atenció al col·lectiu de persones sense llar.
Les persones més excloses
Tal com ha destacat la regidora Lozano, este conveni reflecteix el treball en xarxa i en col·laboració i coordinació que duu a terme l’Ajuntament amb les entitats d’iniciativa social. El treball que desenvolupa l’entitat Natania es dirigeix al perfil de persones més exclòs del ‘sensellarisme’. A més, es tracta d’una iniciativa que compta amb una important participació de voluntariat.
El “Projecte Rehoboth” és un centre de dia que des de 2009 dona resposta a la necessitat de disposar d’un centre d’ampli acolliment i baixa exigència en horari de cap de setmana. Ofereix servicis bàsics d’higiene i alimentació, consigna, bugaderia, farmaciola i perruqueria; però també d’escolta i assessorament, en coordinació amb la resta de recursos de la xarxa d’atenció a persones sense llar, principalment amb el Centre d’atenció a Persones Sense Sostre de l’Ajuntament, CAST.
Amb una capacitat de 35 persones, Rehoboth obri ininterrompudament de 8 a 20 hores durant els caps de setmana, a excepció del mes d’agost, que es tanca per a fer tasques de neteja. Al llarg de l’any, acudeixen al projecte al voltant de 1.000 persones. La continuïtat i afluència varia d’uns mesos a uns altres, però la mitjana de visites per cap de setmana és de 185 (92 diàries). El projecte compta amb quatre professionals i voluntariat (una persona treballadora social, una persona educadora social, un persona integradora social, i una persona tècnica d’animació sociocultural, a més del personal de voluntariat).
Per la seua banda, el Projecte “Bajo Techo”, es va posar en marxa en 2013, i compta amb dos vivendes municipales semi-tutelades per a persones sense sostre, en estreta coordinació amb el Centre d’Atenció a Persones Sense Sostre. Hi ha un habitatge per a homes i una altra per a dones, amb capacitat per a tres persones cadascuna. El personal a càrrec duu a terme un pla individual i personalitzat amb totes les persones acollides, que contempla hàbits d’higiene, habilitats socials, gestió econòmica i d’organització, convivència, activitats d’oci i temps lliure i d’inserció laboral, com a eines per a fer el pas a una vida independent i autònoma.
Quan les persones ateses abandonen els habitatges, es manté el contacte amb elles i es realitza un seguiment de la seua situació i adaptació a la nova etapa com a suport al període d’integració. Este projecte compta amb el treball d’una persona treballadora social i una persona educadora social, així com de voluntariat).
La regidora Isabel Lozano ha destacat conveni de col·laboració que l’entitat Natania té amb el Conservatori Superior de Pedagogia Musical de València, en virtut del qual es duu a terme un taller de música dirigit a reforçar actituds necessàries per a una vida més plena per part de les persones beneficiàries.
Així mateix, el conveni permet realitzar altres activitats que afavoreixen la integració, com les eixides a la naturalesa, (per exemple, visites al Parc natural del riu Túria o al parc natural del Saler…), o un ampli catàleg de tallers culturals i d’habilitats, com els tallers d’economia domèstica, d’interculturalitat, d’estereotips i rols de gènere, de responsabilitat social individual, de cinema, o de recreació, entre altres.
Més informació de noticies al nostre Periòdic Valencià