El consistori i els representants dels treballadors i treballadores volen evitar que es repetisquen conseqüències com les viscudes en l’anterior episodi de pluges
Els representants dels treballadors d’UGT es van reunir el dimarts 24 de novembre amb l’alcalde per a definir prioritats, continuant així amb la ronda de trobades impulsades des de l’Ajuntament
L’executiu municipal s’ha compromés a senyalitzar les zones de risc, a instal·lar un sistema de megafonia i a encarregar un estudi per a analitzar la viabilitat d’habilitar un aparcament en terreny segur
Dimarts passat 24 de novembre, l’alcalde d’Almussafes, Toni González, es va reunir amb els delegats sindicals d’UGT de les principals empreses de les àrees industrials de la localitat amb l’objectiu d’intercanviar opinions sobre les millores que necessiten aquests espais a nivell de seguretat i prevenció d’emergències. Les pluges dels dies 4 i 5 de novembre han posat de manifest les manques existents quant a infraestructures relacionades amb l’evacuació d’aigües, per la qual cosa des del consistori continuen les rondes de trobades amb l’objectiu de recaptar el suport d’empreses i treballadors per a fer un front comú davant les Conselleries d’Infraestructures i Economia Sostenible. Consistori, empleats i companyies exigeixen a aquests departaments autonòmics que destinen la inversió necessària per a solucionar aquests problemes. Paral·lelament, l’Ajuntament d’Almussafes ha posat en marxa una sèrie d’accions per a evitar que es repetisquen els successos ocorreguts fa tres setmanes.
Després de la situació viscuda fa tres setmanes a Almussafes com a conseqüència de les intenses pluges registrades a la província de València, l’Ajuntament de la localitat tracta d’evitar que tornen a repetir-se imatges com les de la inundació de part del Polígon Industrial Joan Carles I, que va provocar nombrosos desperfectes en centenars de vehicles estacionats en la major zona d’aparcament d’aquest parc empresarial, la de l’empresa Ercros en el Polígon Nord i la paralització de la producció generalitzada en totes dues àrees industrials, fins i tot en la mateixa Ford.
Per a això, s’ha posat a la feina amb l’objectiu d’analitzar, debatre i consensuar al costat de les empreses i als representants del personal que treballa en elles l’estratègia a seguir per a solucionar les principals deficiències a les quals s’enfronten les àrees industrials de la població a nivell d’infraestructures. En aquesta línia, dimarts passat 24 de novembre, l’alcalde, Toni González, es va reunir amb els delegats sindicals d’UGT de diverses empreses situades en els dos polígons industrials d’Almussafes per a traslladar-los els resultats de l’informe de deficiències elaborat i recaptar les seues opinions sobre com intentar resoldre-les.
Objectiu: major inversió autonòmica
Totes dues parts van coincidir que “urgeix reunir-se amb les Conselleries d’Infraestructures i Economia Sostenible perquè coneguen la situació i duguen a terme les inversions necessàries que permeten disposar d’espais segurs per a les persones que diàriament es desplacen a aquests parcs empresarials per a desenvolupar el seu treball”, explica el primer edil, qui insisteix en el fet que l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) “no va invertir res a Almussafes en 2019 i en 2020 i que el pressupost que preveu dedicar a les nostres àrees industrials en 2021 és tan limitat com ho va ser en 2018”.
Mentre es produeixen aquestes trobades i arriben les ajudes, l’Ajuntament es va comprometre amb els delegats sindicals, igual que ja ho havia fet prèviament amb l’Associació d’Empresaris de Parcs i Polígons Industrials Ribera Baixa (APPI), a millorar aquells assumptes que són a la seua mà. Entre aqueixes qüestions destaca la creació d’una comissió tècnica de seguiment i propostes, que es reunirà per primera vegada divendres que ve 4 de desembre i es mantindrà activa fins que es resolguen els problemes existents.
Reforç dels protocols d’emergència
Així mateix, el consistori reforçarà els protocols d’emergència amb mesures com la senyalització dels espais amb el risc d’inundació els dies previs a l’arribada de gotes fredes, una mesura que ja va implementar ahir, dijous 26 de novembre, davant l’arribada hui divendres d’una borrasca que podria deixar precipitacions importants, o l’establiment de nous protocols d’emergència, en els quals s’inclourà un sistema d’alerta primerenca dual format per un sistema de megafonia fix i xarxes socials. “Amb aquestes iniciatives el que busquem és reforçar els operatius d’emergències quan rebem avisos del 112”, comenta González.
Finalment, l’alcalde els va confirmar que l’Ajuntament finançarà un informe en el qual s’estudien les possibilitats d’habilitar una nova zona d’aparcament fora dels espais inundables en el Polígon Industrial Joan Carles I. “Volem evitar que torne a generar-se un caos com el viscut en el polígon, que ha suposat greus pèrdues econòmiques per al sector industrial i per a les persones que treballen en aquestes àrees, i per això hem volgut prendre la iniciativa i analitzar les possibles alternatives, encara que això no significa que des del consistori puguem afrontar una inversió com la que suposaria la seua posada en marxa, que correspondria a l’administració autonòmica”, matisa.
Segons l’alcalde, “va ser una trobada molt reivindicativa en el qual els delegats sindicals es van posar al servei de l’Ajuntament i en el qual quedem a anar de la mà perquè les nostres reivindicacions arriben amb una sola veu als departaments de l’administració autonòmica encarregats d’aquests temes. Es tracta d’evitar coste el que coste conseqüències personals o materials com els comptabilitzats els dies 4 i 5 de novembre, jornades en les quals la tempesta va ocasionar pèrdues econòmiques que superen els 10 milions d’euros sol en les àrees industrials d’Almussafes”.
Millores pendents
Entre les propostes plantejades en l’informe de danys per a traslladar amb urgència a les conselleries competents figuren l’eixamplament de la secció de les séquies i cabals, canvi de la rigorositat que evite l’arrossegament de residus, l’ampliació dels sistemes separatius de drenatge, la construcció de sobreeixidors de major importància davant les barreres artificials (AP7), la col·locació d’estacions de bombament que permeten salvar els retorns i sistemes de drenatge sostenibles (SUDS) adequats als punts de desbordament de séquies que, a més, incorporen un mètode dual de subministrament per a assegurar el seu funcionament, ampliació dels accessos al polígon i adequació del vial sobreelevat de l’accés oest com a alternativa en cas d’inundació, ampliant el seu gàlib i la seua capacitat portant per al trànsit de vehicles pesats.
En matèria d’infraestructures, per a evitar futures inundacions també figuren en l’informe, redactat per Emerprotec Planificació S.L. a petició del Consistori d’Almussafes, la redacció d’un estudi hidrològic de càrrega del sistema de col·lectors existents, la construcció d’una bassa de laminació en la confluència de les séquies i la integració de sistemes SuDS aigües amunt, és a dir, els sectors de major altitud de les zones industrials.