La Ribera forma a cirurgians d’altres hospitals en una avançada tècnica quirúrgica per al tractament d’hemorroides
Es tracta d’un procediment mínimament invasiu que redueix el dolor postquirúrgic i ofereix una ràpida recuperació al pacient
Desarterialització Hemorroidal Transanal guiada per Doppler
Amb més de 120 pacients intervinguts, l’Hospital de la Ribera és un dels centres de la Comunitat Valenciana amb major experiència en l’ús d’esta tècnica
Cirurgians de l’Hospital Universitari de la Ribera han format, esta setmana, a professionals d’altres centres públics valencians en l’ús d’una avançada tècnica quirúrgica per al tractament de les hemorroides.
Es tracta de la Desarterialització Hemorroidal Transanal (*THD) guiada per Doppler. Un procediment mínimament invasiu que, a part de preservar l’anatomia del canal anorectal. Ofereix altres avantatges per al pacient. Entre les quals destaquen la reducció de les molèsties i del dolor postquirúrgics i la ràpida recuperació i retorn a les seues activitats habituals.
En concret, han estat cirurgians dels hospitals de Gandia, La Fe i Dr. Peset de València els que han assistit a esta sessió formativa. Integrada d’una part teòrica i d’una part pràctica en els quiròfans de l’Hospital d’Alzira. On han participat en tres intervencions quirúrgiques.
El mètode THD Doppler ens permet reduir els vasos terminals de l’artèria que alimenta les hemorroides
Segons ha destacat el Dr. Francisco Javier Blanco, del Servei de Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari de la Ribera i coordinador de la formació. “El mètode THD Doppler ens permet reduir els vasos terminals de l’artèria que alimenta les hemorroides, sense extirpar cap mena de teixit. Esta intervenció es realitza en règim de cirurgia sense ingrés, per la qual cosa el pacient pot tornar a la seua casa a les poques hores d’haver sigut intervingut”.
Així, per a dur a terme el procediment, el cirurgià introdueix en l’anus del pacient un proctoscòpio equipat amb una sonda Doppler especial que li permet localitzar amb precisió els vasos arterials i reduir el flux excessiu que alimenta l’hemorroide. Mitjançant una simple lligadura amb un punt de sutura quirúrgica, sense que faça falta extirpar teixit ni deixar una ferida oberta en el pacient.
“Esta lligadura, a més, es realitza en una zona amb pocs receptors de dolor, la qual cosa redueix les molèsties durant la intervenció”. Ha afirmat el Dr. Blanco, qui ha afegit que “en el cas que les hemorroides es troben prolapsades cap a fora de l’anus. Després de la sutura també realitzem una mucopexia, és a dir, alcem i reposicionem el teixit hemorroidal en la seua posició original”.
D’esta manera, “aconseguim resultats efectius tant en els símptomes com en les causes de la malaltia hemorroidal”, ha conclòs el Dr. Blanco.
Cal destacar que l’Hospital Universitari de la Ribera, amb més de 120 pacients intervinguts. És un dels centres públics valencians amb major experiència en l’ús del mètode THD Doppler per a tractar les hemorroides.
Una de les malalties més comunes entre la població
Les hemorroides són una de les malalties més comunes entre la població. Es calcula que al voltant del 35% de les persones la pateixen en el món.
Solen aparéixer entre els 25 i els 55 anys i afecten per igual a homes i dones. Si bé estes últimes presenten una major incidència deguda als embarassos.
Entre els símptomes de les hemorroides, destaquen picor i inflor en la zona de l’anus, dolor i sagnat, en el cas de les hemorroides externes (quan la inflamació vascular es produeix a l’entorn de l’anus). Sagnat sense dolor durant les deposicions, en el cas de les hemorroides internes (les situades en el recte).