Les Unitats de Salut Sexual i Reproductiva de la Ribera atenen a prop de 7.400 pacients en 2022
- Estan situades en els centres de salut d’Alzira II, Carlet-Carcaixent, Cullera i Sueca
- Informació sobre anticonceptius, assessorament a parelles amb problemes d’esterilitat o acompanyament de les persones transgènere, són algunes de les funcions assistencials d’estes Unitats
- Les sexòlogues de la Ribera també duen a terme accions educatives i projectes d’intervenció comunitària dirigides a les persones més joves
Les Unitats de Salut Sexual i Reproductiva (USSR) del Departament de Salut de la Ribera han atés a prop de 7.400 pacients en 2022. En més de 15.000 consultes, tant primeres com successives.
Estes dades han estat donats a conéixer amb motiu de la celebració hui, 14 de febrer, del Dia Europeu de la Salut Sexual i Reproductiva.
Així, entre els motius de consulta mèdica més freqüents, estes Unitats atenen les necessitats d’informació sobre anticonceptius per a evitar embarassos no desitjats. Especialment en població jove i adolescent; les infeccions de transmissió sexual en tots dos sexes, i els casos d’infertilitat, desig genèsic i fertilitat en dones amb parella del mateix sexe o dona sola.
L’objectiu d’estes Unitats, situades en els centres de salut d’Alzira II, Carlet-Carcaixent, Cullera i Sueca, és el de garantir el desenvolupament i implantació de programes. Activitats i accions que faciliten la prevenció, promoció, informació i atenció en matèria de salut sexual.
D’esta manera, el personal sanitari que atén estes Unitats (professionals d’Infermeria, Medicina, Sexologia) s’encarreguen. Entre altres funcions, d’oferir orientació sobre les relacions de parella i sobre mètodes anticonceptius. Així com sobre l’anticoncepció d’emergència (píndola del dia després) i assessorament a parelles amb problemes d’esterilitat i infertilitat.
De la mateixa manera, estes Unitats també s’encarreguen de valorar les sol·licituds d’interrupció voluntària de l’embaràs (IVE). Previndre el càncer de cèrvix i abordar les infeccions de transmissió sexual (ITS) tant en homes com en dones.
Atenció a persones transgènere
De la mateixa manera, les sexòlogues la Ribera formen part activa del comité multidisciplinari d’atenció a persones transgènere que el Departament de Salut ha incorporat recentment.
Elles són les primeres a abordar els casos remesos al Comité. Generalment des de les consultes d’Atenció Primària. Amb la finalitat d’assessorar-los sexualment i acompanyar-los en tot el procés de transició cap al gènere amb el qual se senten identificats.
Educació per a una sexualitat positiva i saludable
A més del vessant assistencial que el Departament de Salut de la Ribera duu a terme en matèria de salut sexual i reproductiva a través de les seues USSR. Cal destacar l’important paper educatiu que desenvolupa entre la població, especialment la població més jove.
En este sentit, destaca el Programa d’Intervenció en Salut Sexual (PIES), en el qual col·labora personal d’Infermeria, Pediatria, Sexologia i matrones dels centres d’Atenció Primària. Que duu a terme en els centres escolars de la comarca de la Ribera que ho sol·liciten.
L’objectiu d’este Programa, que es desenvolupa de manera conjunta entre les conselleries de Sanitat Universal i Salut Pública i la d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, és el de promocionar, entre alumnes de 2n i 3r de l’ESO, una vivència positiva de la pròpia sexualitat i uns comportaments sexuals concordes amb les opcions més saludables.
Per a això, els alumnes participen en 4 tallers diferents en els quals s’aborden aspectes com la diversitat, la identitat de gènere i la identitat sexual, l’orientació sexual, els drets sexuals, el desig, els comportaments sexuals i la presa de decisions mitjançant la valoració del risc.
Projectes comunitaris
Així mateix, el Departament de Salut de la Ribera col·labora amb les àrees de Joventut de la Mancomunitat de la Ribera Alta i la Mancomunitat de la Ribera Baixa. En múltiples projectes d’intervenció comunitària en població jove.
També col·labora amb el Centre de Salut Pública d’Alzira en el desenvolupament de projectes com el de la “Criança positiva”. Que s’està començant a implantar en el Departament de Salut i l’objectiu del qual és el de desenvolupar estils de vida saludable en les famílies que repercutisquen directament en el benestar físic i emocional dels xiquets.