El CEIP Santiago Grisolía estrena les pèrgoles fotovoltaiques, que permetran estalviar fins al 68% de la demanda energètica total de l’edif
Joan Ribó ha visitat la instal·lació, i ha recordat que València ha estat triada per la Comissió Europea per a ser ciutat climàticament neutra en 2030
El CEIP Municipal Professor Santiago Grisolía arrancarà el curs escolar la setmana que ve amb un nou equipament en les seues instal·lacions dirigit a reduir els costos de consum energètic del centre: les noves pèrgoles fotovoltaiques que ha habilitat l‘Ajuntament, que contribuiran alhora, tal com ha subratllat l’alcalde de València, Joan Ribó, a la disminució de les emissions de diòxid de carboni. Ribó, acompanyat de la regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, ha visitat les noves pèrgoles, que han suposat una inversió de més de 127.000 euros.
Tal com ha explicat l’alcalde, l’energia total generada per la instal·lació solar fotovoltaica permetrà estalviar fins al 68% de la demanda total de l’edifici. Les obres, que han suposat una inversió de 127.787,79 euros, van començar el mes de juny passat, i han tingut un termini d’execució de 3 mesos. A més de la seua funció generadora d’energia, les plaques s’han dissenyat en forma de pèrgola, la qual cosa millorarà l’estada de l’alumnat al pati.
Quant a l’energia generada que no tinga un consum instantani, serà bolcada en la xarxa de distribució d’energia elèctrica, amb la consegüent compensació automàtica d’excedents. Esta quantitat d’energia renovable generada suposa una reducció d’emissions de CO₂ de 46,28 tones equivalents cada any.
Joan Ribó ha recordat que València és una de les 100 ciutats europees triades per a ser climàticament neutra en 2030, i ha afirmat que “l’aposta per les energies renovables i la transició energètica és un dels principals reptes que hem assumit i que continuarem impulsant”. De fet, ha recordat l’alcalde, la previsió del Govern Municipal és dotar d’estes instal·lacions a totes les escoles infantils municipals de gestió directa. La regidora Lluïsa Notario ha assenyalat que ja hi ha aprovats alguns projectes i altres en redacció, com el col·legi municipal de Benimaclet.
El nou equipament de captació d’energia solar està compost per una pèrgola amb 18 vidres fotovoltaics d’unes dimensions en planta de més de cinc metres per més de sis, i altres dos pèrgoles amb unes dimensions en planta de més de cinc metres per més de quatre amb un total de 12 vidres fotovoltaics. Així, la planta de generació d’energia elèctrica tindrà un total de 42 vidres solars fotovoltaics de 276 Wp cadascun (Watts pic (Wp) és la unitat de potència dels panells fotovoltaics; és la màxima potència que pot generar sota unes condicions estàndard). A més, a fi d’incrementar la capacitat de producció d’energia elèctrica, s’ha habilitat igualment sobre les cobertes del centre educatiu una altra planta composta per 102 mòduls fotovoltaics convencionals de 490 Wp, la qual cosa resulta en una potència pic addicional de 49.980 Wp.
Així doncs, la potència pic total de la instal·lació fotovoltaica serà de 61.572 Wp. Segons les dades disponibles, la demanda anual d’este centre educatiu és de 130.876 kWh/any, mentre que l’energia total generada per la instal·lació solar fotovoltaica projectada serà de 88.840 kWh/any, fet que suposa un percentatge corresponent al 68% de la demanda de l’edifici. L’energia generada que no tinga un consum instantani serà bolcada a la xarxa de distribució d’energia elèctrica, amb la consegüent compensació automàtica d’excedents. Esta quantitat d’energia renovable generada suposa una reducció d’emissions de CO₂ de 46,28 tones equivalents cada any.
Per la seua banda, la regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, ha subratllat el caràcter pioner de la iniciativa, ja que es tracta de la primera instal·lació d’este tipus en un centre d’Infantil i Primària de la ciutat, que se suma a les que ja ha impulsat l’Ajuntament en altres espais com a mercats, parcs o cementeris…
Pèrgoles per a l’escola infantil Els pardalets
Notario ha destacat, a més, que ja està preparat, per a traure les obres a licitació, el projecte de reforma i millores i adequació normativa per a autorització d’ús, i instal·lació d’autoconsum fotovoltaic a l’Escola Infantil Els Pardalets. L’obra ix a licitació amb un pressupost inicial de 200.000 euros i un termini previst de 4 mesos. Igual que en el CEIP Santiago Grisolía, en este cas les obres a dur a terme consistixen en la instal·lació de pèrgoles fotovoltaiques al pati per a autoconsum, així com les obres necessàries per a l’homologació del centre i la construcció d’una cuina que permetrà substituir l’actual servici de càtering de què disposa l’escola infantil.
Així mateix, estan pendents de contractació els projectes d’instal·lació de pèrgoles fotovoltaiques a les escoles infantils Gent Menuda, Quatre Carreres, General Urrutia, Mini Poli, Solc i Algirós.