El Centre Museístic la Beneficència acull des d’aquest mes de juliol, i fins a abril de 2024, dos exposicions sobre les fosses del franquisme en el municipi de Paterna.
Ambdós mostres formen part del projecte ‘Les Fosses del Franquisme. Arqueologia, Antropologia i Memòria’
Els responsables tenen com a objectiu contribuir a la veritat. La justícia i la reparació de la memòria de les persones afusellades en el cementeri de Paterna entre 1939 i 1956.
L’exposició Arqueologia de la memòria. Les fosses de Paterna, té tres objectius principals. Fer visible l’aportació de les disciplines científiques. I els equips tècnics que duen a terme l’exhumació, la identificació de les persones represaliades i la recuperació de les seues històries de vida.
De l’altra, fer un reconeixement públic a les víctimes de la repressió i a les seues famílies. Així com als col·lectius i persones que, des de fa dècades, reivindiquen i lluiten per a preservar la seua memòria
Per part seua, l’exposició 2238. Paterna. Lloc de perpetració i memòria, pretén acostar-se a les exhumacions contemporànies de les fosses de víctimes del franquisme des de l’antropologia social per a ampliar la mirada fora d’aquests llocs.
El plantejament de l’exposició pretén abordar aquest tema des de les següents idees principals: el cementeri de Paterna com a escenari de la repressió de la postguerra; una perspectiva de gènere; i l’origen de les peces de l’exposició