El Consell Escolar de Cullera defensa l’ensenyament en valencià i demana a la Generalitat retirar la consulta de la llengua base en educació
La votació del Consell ha sigut per majoria a favor de la petició de retirar el procés de consulta i sense vots en contra.
El Consell Escolar Municipal de Cullera ha acordat demanar a la Generalitat Valenciana la retirada de l’ordre de consulta als representants legals dels alumnes per a triar la llengua base en els centres educatius.
En una reunió celebrada el 9 de gener a les 13h a la Casa de la Cultura, els representants dels centres educatius de Cullera han aprovat sol·licitar a la Conselleria d’Educació, dirigida per José Antonio Rovira, la revocació del procés de consulta sobre la llengua base -valencià o castellà-, prevista per a finals del mes de gener.
El resultat de la votació del Consell Escolar Municipal ha sigut per majoria a favor de la petició de retirar el procés de consulta i sense vots en contra.
La sol·licitud es realitza a través d’un escrit emés pels membres del Consell, en el qual s’insta a:
- Retirar el projecte d’ordre de la consulta.
- Realitzar accions positives en favor del valencià, d’acord amb el prescrit en la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià.
- Considerar les aportacions de la comunitat científica -lingüística i educativa-.
- Obrir un procés de diàleg amb la comunitat educativa.
El Consell Escolar considera que la iniciativa proposada pel conseller Rovira «promou el conflicte lingüístic: situa el debat en l’elecció entre el valencià i el castellà en lloc de situar-lo en l’àmbit de la pedagogia». A més, indiquen que «és ineficient».
Pel que fa a la realització de la consulta, el Consell assenyala que «no conté les garanties democràtiques de processos de participació, deliberació i decisió individuals», ja que «no existeixen òrgans de supervisió més enllà de la pròpia administració».
Uns altres dels punts destacats pel Consell són:
- La «càrrega administrativa insostenible» en els centres educatius.
- La no existència d’un «quòrum mínim de participació en la consulta perquè siga vàlida».
- El període vacacional en què la Conselleria d’Educació ha establit el termini per a demanar aportacions, manifestament contrari a la participació dels destinataris potencials.
Referències a la Llei 1/2024
En l’escrit, el Consell fa referència a la Llei 1/2024 de la Generalitat Valenciana, considerant que «distorsiona la visió de la realitat» i que «generarà un efecte de segregació dins dels centres educatius».
Destaca que:
- «No atén les recomanacions de la comunitat científica», on hi ha «un acord quasi unànime sobre la necessitat que l’ús vehicular de la llengua minoritzada ha de ser majoritari i que en cap cas hauria de baixar del 50%».
- «Promou un model lingüístic que no atén les carències per a garantir la igualtat d’aprenentatge», vulnerant la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià i «els preceptes de la LOMLOE sobre la competència plurilingüe de l’alumnat».
El Consell Escolar de Cullera alerta de la desestabilització que provocarà el canvi de la llengua base en la meitat del cicle escolar i de la desaparició de «un recurs essencial» com Xarxa Llibres.
Finalment, el Consell critica que la Llei 1/2024 «eludeix la responsabilitat de l’Administració» de garantir el coneixement equilibrat de les llengües oficials.