El Cullerot impulsa aquesta iniciativa de recuperació patrimonial que es presentarà al Castell l’11 de març

Després de passar la fase de proves i correccions, la marca de qualitat que el col·lectiu artesà d’Alaquàs va utilitzar en el segle XV en les seues olles i olles de fang (el símbol de la família Aguilar, que ostentava el senyoriu) tornarà a estar vigent en una part de la producció que eixirà de l’única terriseria que perviu en la població.

La iniciativa d’aquesta recuperació patrimonial és de l’Associació Cultural Gastronòmica el Cullerot, que ha comptat amb l’assessorament de Quaderns d’Investigació d’Alaquàs, i en concret de l’estudiós Adrià Hernández. Representants de totes dues entitats, així com l’alcalde, Toni Saura, i els regidors Fran Evangelista (Cultura) i Sandra Conde (Comerç) van acudir a la terrisseria, fa uns dies, per a realitzar la supervisió final de les proves.

El Cullerot ha encarregat al terrissaire Enrique Martí una sèrie limitada de 200 cassoles de fang (100 per a cuinar al foc i altres 100 per a utilitzar en el forn), que portaran la marca de l’àguila decantada. Per recomanació de l’artesà, s’han triat les de la grandària més habitual (sis racions), que seran venudes per l’associació gastronòmica, destinant una part dels fons al projecte solidari que desenvolupa amb el col·lectiu Cor de Vila. La població podrà encarregar al Cullerot altres grandàries.

“Aquesta iniciativa és de gran importància per al Cullerot, no sols perquè es tracta d’una recuperació patrimonial sinó perquè naix com un projecte col·laboratiu amb altres associacions d’Alaquàs. A més, estem promovent una cuina saludable, la que ix d’aquestes cassoles, en les quals es poden elaborar plats tan rics com l’arròs amb bledes o l’arròs al forn d’Alaquàs”, explica el president de l’entitat gastronòmica, Javier Atencia.

Per part seua, l’alcalde, Toni Saura, valora que “la recuperació de la marca dels Aguilar és una gran iniciativa amb moltes virtuts”. “D’una banda, recupera un fet diferenciador de la nostra població que ens permet connectar amb la nostra història i fer-la present, en una marca que ens donarà unitat i identitat, i permetrà tot un ventall d’iniciatives noves a partir d’ella. Per una altra, suposa un pas més de la nostra societat civil, tan rica, activa i generosa ja que, en aquest cas, el Cullerot i Quaderns han demostrat l’estima per estudiar i recuperar la nostra tradicions i posar-les en valor, i també la capacitat de creació, de transformació i de generació d’impactes positius que tenen les associacions del nostre poble, del que estic molt agraït i orgullós”, manifesta l’alcalde.

I en aquest sentit, el director de Quaderns, Enric Juan, valora que recuperar aquesta marca “significa estudiar, conéixer i mostrar l’autenticitat d’un disseny que pot convertir-se en un senyal d’identitat o icona gràfica de la població, i també treballar per a establir un marc d’actuació futur, eficaç i dinàmic, en el qual es prioritze el desenvolupament de l’artesania i la indústria local”. “La nova marca té també per a mi un valor particular afegit: donar a conéixer a la gent anònima, homes i dones, artesans i ceramistes d’Alaquàs que, fa més de 500 anys, feien, creaven aquestes obres de gran valor artístic”, afegeix.

Les 200 olles que compondran la sèrie limitada s’aniran elaborant en diversos processos, ja que la seua producció en la terrisseria en aquesta època de l’any costa unes tres setmanes. Les primeres eixides del forn i marcades amb el segell de qualitat seran presentades divendres que ve, 11 de març de 2022, a les 19 hores, en un acte as Castell, en el qual ja es posaran a la venda.

Per a l’ocasió, el Cullerot comptarà amb la col·laboració de Quaderns d’Investigació d’Alaquàs, la Va unir Musical d’Alaquàs, Via Heraclia, Cor de Vila, Caixa Popular i l’Ajuntament d’Alaquàs. En l’acte, a més de presentar les cassoles, es realitzarà una taula redona amb la participació d’Adrià Hernández, així com l’arqueòloga que va estar al capdavant de les excavacions as Castell, Paloma Berrocal, i el mateix Enric Juan.

Una patent del segle XV

En les excavacions realitzades en el subsol del Castell entre els anys 2006 i 2007 van eixir a la llum nombroses peces ceràmiques i també dos fragments d’olles de fang que portaven la marca dels Aguilar. Anys després, l’investigador Adrià Hernández ha documentat que va ser una petició en el segle XV del col·lectiu artesà local al senyor, el Misser Jaume García d’Aguilar, per a marcar amb el segell de la seua família la producció local i així distingir les cassoles i olles d’Alaquàs. Amb això, pretenien que les olles d’Alaquàs, que consideraven de major qualitat, s’identificaren per la clientela en els diferents mercats de la Corona d’Aragó, respecte a altres fabricades als pobles de voltant, i que s’estaven venent com si anaren d’Alaquàs.

Més informació de noticies al nostre Periòdic Valencià

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.