El Grup de Treball Autonòmic de Fruita seca preveu un descens de la producció d’ametla del 55% respecte de la campanya passada
Les pèrdues per al sector productor d’ametles poden ser milionàries
El Grup de Treball Autonòmic de Fruit sec (GTA FS); constituït per LA UNIÓ Llauradora, AVA-ASAJA, ASAJA Alacant, UPA, COAG, Cooperatives Agro-alimentàries i AEOFRUSE, estima que la producció d’ametla en gra en la Comunitat Valenciana se situarà al voltant de 4.283 tones, la qual cosa suposa un descens mig respecte de la campanya anterior del 55%. Aquesta previsió suposa una baixada del 12% sobre la qual es va realitzar ja el mes de juny, per la qual cosa la realitat encara ha superat les pitjors perspectives que existien.
La reducció mitjana en l’Estat espanyol es preveu que siga del 40%, per la qual cosa el descens en la Comunitat Valenciana se situa 15 punts per damunt de la mitjana nacional.
Aquestes dades no fan més que confirmar la permanent reducció, any rere any, de la producció d’ametles en la nostra Comunitat (la reducció respecte de la mitjana dels últims 20 anys és del 35%). A pesar que les noves plantacions tenen un major rendiment, el decrement permanent de la collita constata la destrucció imparable, si no es posa remei, de l’ametler tradicional valencià. Aquest abandó, centrat en les comarques de secà més desfavorides, accentua el despoblament rural i la destrucció d’un patrimoni agrícola de tots els valencians.
Les previsions per províncies, encara que amb percentatges diferents, també es caracteritzen per aquest descens generalitzat de la producció. A la província d’Alacant es preveu un descens del 46% i a Castelló i València, els descensos previstos seran del 60 i 62%, respectivament
La constatació del control del mercat, exercit per uns pocs operadors, es comprova amb els preus percebuts pels agricultors. En relació amb la campanya passada, els productors cobren quasi 30 cèntims menys per kg, la qual cosa suposa un 7% menys. L’única interpretació possible a aquesta situació catastròfica per al productor es pot explicar per l’increment de les importacions d’ametles americanes de pitjor qualitat, que, al final, provocaran la ruïna dels nostres productors.
Els productors d’ametla de la Comunitat Valenciana fan una crida a la societat per a aconseguir que els nostres dolços nadalencs, inclòs el torró, utilitzen ametles produïdes en la Comunitat Valenciana i rebutgen aquells que no utilitzen per a la seua elaboració ametles i mel, com a mínim nacional.
Amb l’aplicació de la nova PAC, la gran majoria de productors de fruita seca de secà del nostre territori deixaran de rebre les ajudes associades a causa de les noves exigències d’arracada i pluviometria molt restrictives, amb el que s’agreujaren els problemes estructurals del sector de fruita seca. El sector considera imprescindible que aquesta ajuda es modifique i es amplie el pressupost destinat a la fruita seca.
També considera un greuge que en les ajudes establides per la crisi d’Ucraïna no es contemplen la fruita seca, ja que, igual que la resta dels sectors que sí que rebran ajudes, aquest sector també compleix amb els requisits fixats i per això exigeix a la Conselleria d’Agricultura que en l’Ordre que està tramitant contemple també ajudes per al sector.
Així mateix, les organitzacions que formen part del GTA FS defensaran conjuntament en el Grup de Treball d’Assegurances Agràries, que té previst reunir-se pròximament, unes propostes, considerades imprescindibles i que esperen que siguen secundades i finançades per la Conselleria, per a ajustar l’assegurança a les necessitats del sector de fruita seca, garantint unes indemnitzacions adequades que compensen els danys econòmics ocasionats pels sinistres climatològics més generalitzats entre els productors poc acostumats a contractar aquest segur a causa del poc atractiu que és en aquests moments.
També està previst sol·licitar una reunió amb l’actual consellera d’Agricultura, Isaura Navarro, per a donar continuïtat a les reunions conjuntes entre el sector i la Conselleria i fer un front comú per a traslladar al Ministeri i, si és necessari a la UE, les principals reivindicacions dels productors valencians d’ametla.