El projecte va ser impulsat per l’àrea de Patrimoni de la Universitat de València, al qual s’han sumat altres institucions
La iniciativa impulsada per l’àrea de Patrimoni de la Universitat de València per a tractar de salvar fotografies i material gràfic afectat per la DANA compta des d’ara amb la col·laboració del Museu de l’Horta Sud.
Les instal·lacions d’aquesta gran casa comarcal, situada al carrer Mare de Déu de l’Olivar de Torrent, s’han convertit en el primer laboratori de campanya del projecte.
Des de la setmana passada, el pati del Museu i algunes altres instal·lacions són l’espai en el qual professionals i voluntariat comencen a rebre caixes de fotografies proporcionades per persones de l’Horta Sud que han patit a les seues cases els efectes del desbordament dels barrancs de la conca del Poio. En tot just dos o tres dies, ja són més de 3.000 les imatges que han arribat al museu, d’unes 25 famílies de la zona.
En el projecte, que va impulsar per l’àrea de Patrimoni de la UV, ara treballa la xarxa de les cinc universitats públiques valencianes, l’Etno, el ICOM i el Grup Espanyol de Conservació. Les tasques s’estan desenvolupant en instal·lacions de la UV i de la Universitat Politècnica de València.
Després d’una primera de recollida de material, l’equip que el lidera ha decidit obrir laboratoris de campanya en les zones afectades per a facilitar a les famílies el depòsit de les seues fotografies. I el Museu de l’Horta Sud ha sigut el primer de la xarxa.
“Aquest material és patrimonio valencià”
“Des de la ciutat de València se’ns feia molt complicat poder atendre totes els sol·licituds de famílies que s’han posat en contacte. Encara que en els primers dies acudíem directament a les cases, la dificultat per la situació de les infraestructures ens ha mogut a buscar aquests espais estratègics”, explica Alejandra Nieto, professora de la UV i responsable de la restauració de les imatges.
“Per al Museu participar en el projecte de restauració d’àlbums familiars és molt important, no sols perquè parlem de recuperar històries familiars, que són part de la nostra història, sinó perquè parlem d’un patrimoni valencià. El Museu està molt arrelat a la comarca i les famílies afectades són part de la família del Museu”, indica la directora Clara Pérez.
En els primers dies, responsables i voluntariat estan procedint a la documentació de cada aportació associada a la família de pertinença, i a l’assecat de cada element. Les instal·lacions del Museu Comarcal de l’Horta Sud són adequades per a aquest procés perquè es requereixen espais ventilats, com és el cas del gran pati de la casa.
De manera paral·lela, la Mancomunitat de l’Horta Sud i l’Ajuntament de Torrent han gestionat part del material necessari per al treball que s’haurà de desenvolupar en els pròxims mesos, com mobiliari, equips epi, bates de protecció, màscares, guants, paper assecant, ulleres protectores i altres necessitats.
Activitat del Museu
A conseqüència de la DANA, el Museu Comarcal de l’Horta Sud ha modificat la seua activitat i ha ajornat les visites escolars fins a gener de 2025. En aquestes setmanes, el recinte està quasi íntegrament dedicat al projecte de recuperació d’imatges, a excepció d’alguna activitat puntual que han sol·licitat col·lectius. També l’exposició “Sostenibilitat-Museus KM0”, que es va inaugurar el dia 28 d’octubre, està en aquest moment desmuntada i protegida.