El Museu de Belles arts de València constitueix el consell científic d’assessorament museològic

El Museu de Belles arts de València ha constituït el consell científic d’assessorament museològic, que servirà de suport a la direcció del museu en els assumptes relacionats amb el contingut científic i artístic.

El consell científic serà un òrgan consultiu permanent del museu que participarà en decisions sobre la programació d’exposicions, adquisició d’obres d’art i totes aquelles qüestions i matèries que per la seua transcendència així ho aconsellen.

La direcció general de Cultura i Patrimoni ha posat en marxa el consell científic amb l’objectiu de situar al Museu de Belles arts de València en la línia dels museus d’excel·lència científica. Aquest consell és un pas previ a la modificació del decret 211/1991, d’11 de novembre, que estableix i regula els òrgans de gestió del museu.

El consell científic està compost per Román de la Calle, Amadeo Serra, Rafael Gil, Joan Aliaga i Joaquín Bérchez. Aquest matí s’ha celebrat la primera reunió a la qual ha assistit també la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga i la directora del Museu, Margarita Vila.

La primera reunió del consell ha servit per a posar en comú les principals necessitats del museu com a personal específic, autononía de la institució, infraestructures d’accessibilitat a l’edifici i difusió de la col·lecció. A més, els membres del consell han parlat del calendari de les pròximes exposicions del museu.

Pròximes exposicions

S’està treballant en la mostra respresentativa sobre la producció artística de Vicente López Portaña amb quadres propis que conserva el Belles arts i uns altres procedents d’altres institucions.

També es realitzarà l’exposició ‘Art Valencià’ que servirà per a mostrar la col·lecció de pintures que té el Belles arts del segle XIX i XX i d’autors com Muñoz Degrain, Fillol, Sorolla i Benlliure, entre altres.

Cap a finals d’any està prevista ‘Ars Pública’, una exposició realitzada en col·laboració amb la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori que mostrarà el reflex de les infraestructures (ponts, camins, ferrocarril) en l’art des del segle XV fins a l’actualitat.

En la reunió s’ha distribuït informació sobre altres possibles exposicions perquè els membres del consell científic valoren l’oportunitat d’incloure-les en la programació anual del museu.

Membres del Consell Científic

Roman del Carrer és catedràtic d’Estètica i Teoria de l’Art de la Universitat de València-Estudi General, assagista i crític d’art. Ha exercit la direccion de diverses institucions culturals com el museu MUVIM i la Real Acadèmia de Belles arts de Sant Carles (València).

Amadeo Serra és catedràtic en el Departament d’Història de l’Art a la Universitat de València. La seua docència i investigació tenen com a temes principals la història de l’arquitectura i de l’urbanisme i la història de l’art de la Baixa Edat mitjana i ha estudiat les relacions artístiques entre Itàlia i Espanya en els segles XIV i XV a través de figures com el cardenal Gil de Barnús o l’arquitecte Guillem Sagrera.

Rafael Gil és catedràtic d’Història de l’Art i director del màster de Cultura Visual Contemporània a la Universitat de València. És autor de llibres sobre Francisco de Goya, Asensio Juliá, col·leccionisme privat a València, la col·lecció de l’Ateneu Mercantil de València, l’escultura pública a València, el Museu del Tèxtil i el patrimoni artístic de l’interior valencià.

Joaquín Bérchez és catedràtic d’Història de l’Art de la Universitat de València i acadèmic de l’Acadèmia de Sant Carles de València. És autor de diverses publicacions centrades en la història de l’arquitectura i les arts figuratives dels segles XVI al XVIII.

Joan Aliaga és professor d’Història de l’Art en la Facultat de Belles arts a la Universitat Politècnica de València. Ha escrit llibres, articles sobre la pintura valenciana medieval i moderna, el gòtic internacional i el gòtic valencià.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.