Ahir, dilluns 4 d’octubre, el Museu Valencià de la Festa va rebre la visita d’una delegació de les illes de Sao Tomé i Príncipe i de Cap Verd, socis del projecte de cooperació REHDES coordinat pel Consorci de la Ribera. Es tracta d’un projecte de cooperació internacional finançat per la Comissió Europea que es desenvolupa en el districte municipal d’Agua Grande, localitzat a l’illa africana de Sao Tomé, fins al 31 de juliol de 2023 i on també participa la Cambra Municipal dos Monteiros, de l’illa de Cap Verd.
L’objectiu del projecte REHDES és el disseny de polítiques ambientals, principalment centrades en la gestió dels residus urbans mitjançant la recollida selectiva, així com enfortir la capacitat de les autoritats locals per a prestar serveis públics i impulsar la participació de la ciutadania. A més, a través d’aquest es pretén evitar la degradació i els problemes de salubritat que generen els abocadors incontrolats i generar ocupació verda a través de la creació d’estacions de compostatge comunitari i de reciclatge.
Van ser al voltant de 20 persones de diferents departaments de les illes les que es van submergir en la cultura i el patrimoni algemesinenc i valencià al llarg de la visita guiada que va durar unes dues hores. Entre els visitants hi havia el president de la Camara Distrital d’Agua Grande -la capital de Saó Tome i Príncipe-, el rector de la Universitat de la mateixa illa, el representant del Ministeri d’Infraestructures i l’alcalde de la ciutat de Mosteiros (Cap Verd).
També va assistir Txema Peláez, president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, qui va explicar que la visita de la delegació al museu s’emmarcava dins “d’una dinàmica d’intercanvi cultural i d’impulsar que puguen tindre referències de gestió cultural i conservació del patrimoni.” L’alcaldessa d’Algemesí, Marta Trenzano, va oferir com a obsequi una xicoteta muixeranga en metall que va ser arreplegada per José Maria Amado da Fonseca, president de la Camara Distrital d’Agua Grande, en nom de tota la delegació.