El Museu Virtual de Quart de Poblet es consolida com un espai cultural de referència amb més de 45.000 visites
Quintuplica la mitjana de temps en el qual els usuaris visiten webs de museus
Les visites procedeixen dels Estats Units, Irlanda, la Xina o Suècia, a més de punts de tota Espanya
El Museu Virtual de Quart de Poblet, que alberga l’única col·lecció etnològica en línia d’Espanya, s’ha consolidat com un espai cultural de referència.
Aquesta singular web ha registrat més de 45.000 visites i més de 112.000 interaccions en la pàgina. Això últim es tradueix en reproduccions d’elements multimèdia, clics als diferents enllaços, descàrrega d’imatges o enviaments de formularis. I és que cal recordar que només els grans museus són els que ofereixen la seua col·lecció a través d’un portal. Per la qual cosa es tracta d’una iniciativa cultural pionera.
El Fons Europeu de Desenvolupament Regional, FEDER, ha finançat el 50% del projecte
El Fons Europeu de Desenvolupament Regional, FEDER, ha finançat el 50% del projecte. Inclòs en l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat, EDUSI, i en el marc del Programa Operatiu pluriregional d’Espanya, POPE, 2014-2020.
A més, el municipi compta amb prop de 25.000 habitants, cosa que significa que, respecte a la seua població, el percentatge de visites és molt elevat. D’altra banda, el temps mitjà d’interacció és de 10 minuts. Molt superior al temps medie que es dedica a les pàgines de museus, que sol rondar els dos minuts, cosa que significa que quintuplica la mitjana de temps. Quant a països, el 45% dels usuaris i usuàries procedeixen d’Espanya, seguit dels Estats Units, Irlanda, Suècia i la Xina.
Així mateix, aquesta iniciativa tan reeixida i innovadora ha servit d’inspiració per a la posada en marxa del projecte de Museu de Vida Rural de l’Espluga de Francolí (Tarragona). Que també posarà a la disposició de la ciutadania la seua col·lecció etnològica en un entorn virtual.
El Museu Virtual exposa gran part del seu patrimoni local, més de 2.000 objectes, 4.000 fotografies antigues i immobles catalogats després de fer un ardu treball de recopilació, restauració, catalogació i digitalització de les peces. També és un espai en continu creixement, ja que es poden anar afegint nous elements que es vagen restaurant i catalogant.
La participació veïnal ha sigut fonamental per a fer realitat el projecte, ja que un centenar de famílies i entitats locals han cedit o donat bona part dels objectes i imatges i han aportat els seus testimoniatges.
Així mateix, a través de les xarxes socials es va llançar la iniciativa #RecordaQdp, amb la qual es demanava a la ciutadania que ajudara a identificar objectes o reconéixer persones o llocs de fotografies antigues.