El Ple aprova, de manera inicial, el nou reglament de Govern que s’adequa als principis de bona administració a Valéncia

En la sessió també s’ha acordat la memòria municipal de la gestió durant 2019

El Ple ha aprovat, amb l’abstenció dels grups de l’oposició, la memòria municipal de la gestió de l’Ajuntament durant l’exercici 2019, i, de manera inicial, el Reglament Orgànic de Govern i Administració del consistori. Este segon document, que segons ha explicat l’alcalde Joan Ribó, “ha tingut en compte l’opinió de les diferents representacions polítiques, ja que ha inclòs el 62 per cent de les esmenes presentades, incorpora els principis de bona administració introduïts per diverses lleis que als últims anys han regulat el sector públic”.

En el debat relatiu a la memòria municipal, el Portaveu del Grup Municipal Ciutadans, Fernando Giner, ha indicat que este document “és la suma de molts informes, que permeten mesurar com evoluciona la ciutat i que actuacions són prioritàries com, per exemple, les que precisen les poblacions del sud de la ciutat”. Giner també ha considerat “d’intervenció preferent: les llistes d’espera de Benestar Social i el servici de recollida de residus”.

En nom del Partit Popular, el regidor Juan Giner, ha explicat l’abstenció del seu grup “perquè la memòria, que demostra la gestió de l’Ajuntament, no fa referència al frau de l’EMT que, per contra, sí que evidencia la falta de gestió del govern municipal”.

Com a responsable del govern local, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha manifestat la seua sorpresa davant les intervencions de l’oposició “perquè la memòria municipal normalment no és objecte de debat, i a més la setmana passada ja es va celebrar el Debat de l’estat de la ciutat per a confrontar opinions relatives a la gestió”.

Pel que respecta al reglament de govern, el regidor de Ciutadans Rafael Pardo, que s’ha mostrat conforme al document, ha explicat que no comparteix que “l’Ajuntament decidisca la llengua amb la qual es comunica amb la ciutadania”. Així, ha defensat que “les relacions s’haurien de realitzar en totes dues llengües en casos de documents escrits, o en la qual trie la ciutadania en cas de comunicació verbal”.

En la mateixa línia s’ha manifestat la popular María José Ferrer Sansegundo, qui ha assegurat que “legalment ningú pot ser discriminat per l’ús d’una de les llengües oficials”, i ha parlat d’algunes de les esmenes presentades pel seu grup al citat reglament “per a millorar el dret de participació de la ciutadania i afavorir la calendarització dels processos en les Juntes de Districte”.

L’alcalde Joan Ribó ha sostingut “la importància” d’este text, “que s’havia d’adaptar a les necessitats de l’organització municipal i a les noves lleis del sector públic”. Entre les modificacions es troba la regulació de la Junta de Govern Local, i l’aclariment de les competències dels tinents alcaldes.

“S’han presentat un total de 37 esmenes i s’han estimat més del 62 per cent, per la qual cosa s’ha tingut en compte la participació dels diferents grups en la seua elaboració”, ha celebrat Ribó, que ha cedit el segon torn de paraula a la regidora delegada de Participació, Elisa Valía. L’edil ha intervingut per a aclarir que, “tot i que el govern local ha afavorit la participació ciutadana, les Juntes Municipals funcionaven amb el reglament anterior i en endavant les convocatòries hauran de realitzar-se amb una antelació de vint dies quan es tracte d’una reunió ordinària de quaranta-huit quan siga extraordinària”.

DEBAT SOBRE ASSUMPTES ECONÒMICS

En el transcurs del Ple també s’ha debatut conjuntament diferents acords econòmics. Referent a això, el Portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha defensat que “és moment d’invertir, de gastar i d’ajudar als autònoms i a les xicotetes empreses”. Així mateix, ha reflexionat sobre “l’esforç que realitza la ciutadania per a compensar amb els seus impostos el volum de despeses de l’Ajuntament, que, per part seua, falla a l’hora d’executar les inversions previstes”.

La Portaveu del Grup Popular, María José Català, ha assegurat que “l’equip de govern no s’implica en els problemes de la ciutadania, ni en els dels professionals i treballadors en general, malgrat els ingressos que recapta i del sota estat d’execució de les inversions”. “Haurien de abaixar els impostos perquè no es gasten els diners de les inversions a les quals es comprometen”, ha instat al Govern del Rialto.

Per part seua, el regidor delegat d’Hisenda, Borja Sanjuán, ha explicat que l’Ajuntament, “conscient de la situació actual, actua amb racionalitat i aposta per la contribució tributària de les rendes altes”, i ha sol·licitat a l’oposició “que no torture les xifres i que tinga decòrum davant la realitat: s’inverteix el doble, es deu menys i es paga a la meitat de temps”. “A més, ara l’Ajuntament contempla uns pressupostos expansius que es duran a terme en el marc d’accions previstes per a la reconstrucció de la ciutat”, ha conclòs.

Finalment, entre altres assumptes, i abans d’iniciar-se el torn de mocions, el Ple ha aprovat, amb el vot de l’equip de govern i de Ciutadans, sol·licitar a la Generalitat Valenciana la delegació de competències en favor de l’Ajuntament per a dur a terme les actuacions de rehabilitació dels Centres d’Educació Infantil i Primària (CEIP) Salvador Tuset i Lluis Vives.

PLA EDIFICANT

El portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha qüestionat “per què no s’han realitzat totes les millores promeses per a diferents centres educatius de la ciutat”, i ha sol·licitat “el compliment dels terminis”; mentre que la regidora popular Julia Climent, ha lamentat que “el nombre d’expedients no coincideix amb el d’intervencions”, i ha qualificat de “nefast” l’anomenat Pla Edificant “perquè anuncia grans inversions que no es compleixen, ja que de moment només s’han realitzat dotze intervencions menors de manteniment”.

La regidora delegada de Gestió de Recursos, Luisa Notario, ha aprofitat la seua intervenció per a enumerar totes les accions realitzades i defensar al personal tècnic que s’ajusta als termes, i per a anunciar actuacions previstes. També ha recordat que l’Ajuntament es va sumar al Pla Edificant de Conselleria “per a intervindre en 21 centres per sintonia amb l’Administració Autonòmica i pel compromís municipal amb l’educació pública i les infraestructures educatives de la ciutat”.

El Ple s’ha celebrat amb caràcter ordinari i amb mesures extraordinàries adoptades per acord de la Junta de Portaveus per a extremar la mesures de seguretat i evitar possibles contagis a l’Hemicicle, i tots els regidors i regidores que han intervingut han eixit per a defensar el sentit del seu vot a un faristol, igual que van fer durant el Debat de l’estat de la ciutat.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.