El Ple de l’Ajuntament ha aprovat este dijous, en sessió ordinària, el Pressupost Municipal per a 2022, que per primera vegada en la història superarà els mil milions d’euros i se situarà en 1.010.878.200 €, és a dir, 96 milions més que en 2021, i les claus dels quals seran “la recuperació econòmica i social de la ciutat després de la pandèmia”, tal com ha subratllat l’alcalde, Joan Ribó. Els grups d’oposició han votat en contra de la proposta per les seues discrepàncies amb la política fiscal de l’equip de Govern, entre altres aspectes. Després de la seua aprovació inicial pel Ple, el projecte pressupostari serà sotmés ara a un procés d’exposició pública en el qual la societat puga plantejar les esmenes, suggeriments i propostes que considere, de cara a la seua aprovació definitiva el pròxim mes de desembre.
Tal com ha subratllat l’alcalde a l’inici del debat, “estem davant un pressupost expansiu i el que més creix dels últims anys, un 10,5%, amb l’objectiu de la reactivació econòmica de la València post-pandèmia”. De fet, la gestió municipal del pròxim exercici estarà directament influïda per les aportacions dels Fons Next Generation, un import de 60 milions d’euros, que es dedicaran, ha explicat l’alcalde, a tres línies d’accions: l’impuls a la ciutat climàticament neutra, la millora dels mercats i zones industrials turístiques, i la digitalització.
El regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán, ha assenyalat el simbolisme de la xifra de mil milions del pressupost municipal, “la mateixa quantitat –ha subratllat- en què l’anterior govern del PP va deixar el deute de l’Ajuntament”. Sanjuán ha explicat el creixement dels comptes municipals “perquè aspirem al fet que València tinga el mateix pressupost per càpita que altres ciutats”, i ha recordat que en 2015, el pressupost que cada ciutadà o ciutadana de València suposava el 66% del d’una persona resident a Madrid, és a dir 34% menys”. “I ara hem retallat eixa distància en 11 punts”.
El debat plenari s’ha saldat amb el vot en contra dels grups de l’oposició. El regidor de Vox Vicente Montáñez ha acusat l’equip de Govern de “sectarisme ideològic”, i ha assegurat que la ciutat està “en el seu major moment de foscor política, econòmica i social”. El regidor ha criticat la política de seguretat, la política fiscal, i ha afirmat que, “en contra de les previsions sobre les aportacions Next Generation i transferències Generalitat, la crua realitat és que gran part dels recursos eixiran de les butxaques dels valencians”. “València –ha afirmat- és la ciutat de l’atur, per l’escassetat dels recursos destinats a polítiques d’ocupació i emprenedoria”, i per això ha presentat una esmena a la totalitat, que no ha obtingut el suport del Plenari.
Per la seua banda, el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha justificat la seua falta de suport al pressupost també per raons de caràcter fiscal, i ha defensat que “els diners estén en les butxaques del xicotet empresari i de les famílies”; a més, ha criticat les “subvencions a entitats pancatalanistes, que enguany es tornen a repetir”, segons les seues pròpies paraules. Giner ha conclòs assenyalant la seua postura contrària a “continuar augmentant l’amortització del deute perquè això redueix la capacitat d’executar les inversions” i ha presentat diverses propostes per a ser incloses en el projecte pressupostari, com “l’ampliació dels recursos residencials, l’impuls a un Xec per a cuidadors en entorns familiars similar al Xec escolar, i humanitzar la digitalització”.
Finalment, la portaveu del Grup Popular, María José Catalá, ha expressat el seu rebuig als Pressupostos de l’any que ve “pel mateix que l’any passat: persisteix la pujada d’impostos un any més, amb la pròrroga de les ordenances fiscals, que –ha assegurat- no va acompanyada d’una millor execució pressupostària ni d’una millora de les polítiques socials”. Segons Catalá, “de cada 100 euros que se li cobra a una persona que desenvolupa activitat econòmica a la ciutat, només se l’ajuda amb 13”, i ha denunciat que “de nou es mantenen les ajudes als «amiguetes»”. Catalá ha qualificat la proposta econòmica de l’Equip de Govern de “insensible, tramposa i sectària”, i ha desgranat els principals problemes que, al seu judici, llastren la gestió municipal: “augment d’impostos, bloqueig de llicències, inseguretat ciutadana, inversió paralitzada i taxes creixents de pobresa”.
Més activitat econòmica i més habitatges
L’alcalde ha rebutjat les afirmacions de l’oposició sobre l’augment d’impostos, i ha explicat que “hi ha un augment previst dels ingressos municipals derivats de l’ICIO, l’IAE i les llicències per activitat econòmica”, ha explicat, “però si algú pensa que això és degut a l’increment fiscal s’equivoca, ja que la raó és l’augment d’activitat econòmica i l’augment d’habitatges i, si no, que es visite Malilla, Moreres o Patraix, i es veurà”, ha assenyalat. Ribó ha subratllat que “es mantenen congelats tots els impostos, i en alguns casos, com l’IBI i ICIO, fins i tot hi ha rebaixes substancials, com les que ja s’apliquen des d’abril per la instal·lació de plaques fotovoltaiques”. De fet, ha recordat Joan Ribó, “la ciutat de València se situa en la franja mitjana-baixa de pressió fiscal respecte a altres capitals de província”.
L’alcalde ha destacat l’increment dels recursos municipals per a l’any que ve derivat del “considerable augment de lliuraments a comptes de l’Estat, molt superior a les que havíem estimat en principi, i dels 8,5 milions d’euros de retorn de l’IVA que s’havia quedat el ministre Montoro; així com els 15,9 milions de transferències de la Generalitat”. I ha explicat que tot això permetrà incrementar les partides dedicades a l’increment de personal municipal (plantilla de Policia Local, personal en Llicències, en Innovació i Administració electrònica, nous contractes de jardineria…)
I, en la mateixa línia, el regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán, ha rebutjat “per no vertaderes” les afirmacions dels grups d’oposició, i ha apuntat l’increment del 12% del pressupost destinat a Servicis Socials. Finalment, Sanjuán ha assegurat que el projecte de València per a 2022 “dedica més recursos econòmics per ciutadà que altres municipis”, i ha assenyalat “l’increment previst per a polítiques actives de reactivació econòmica, que ascendeix a 64 milions d’euros. Mai s’havia gastat això a la nostra ciutat”, ha conclòs.
Biblioteca per a la Malva-rosa
Abans del debat sobre Pressupostos, la Corporació ha aprovat definitivament la modificació del PGOU per a l’assignació d’usos de les parcel·les dotacionals situades al carrer Pare Antón Martín i l’avinguda de la Malva-rosa, un “acord històric”, en paraules de la vicealcaldessa i regidora delegada de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, “celebrat per veïns i veïnes de la Malva-rosa que per fi tindran la seua biblioteca, una reivindicació de més d’una dècada”. Gómez ha subratllat el “esforç realitzat per a aconseguir un acord amb la propietat de les parcel·les”, i ha destacat que l’aprovació permetrà també alliberar 1.000 m² per a tindre un nou espai verd. En estos moments, la Delegació d’Acció Cultural ja ha dotat la redacció projecte.
Els grups de l’oposició s’han abstingut en la votació. El regidor Narcís Estellés, de Ciutadans ha criticat el retard de 13 anys en la realització d’este projecte, mentre que Juan Giner, del PP, ha centrat la seua intervenció en a la política municipal d’habitatge, que ha qualificat de “fracàs”.