Alejandro Ramon ha destacat la importància de projectes com este de l’IBV i l’ITE en àmbits com el de l’eficiència energètica i el confort tèrmic en entorns laborals però també ara en un context de pandèmia
El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica de l’Ajuntament de València, Alejandro Ramon, ha comprovat in situ l’evolució del projecte ‘REENFOCO: Desenvolupament de solucions adaptades per a donar resposta a la demanda energètica en l’entorn laboral de forma sostenible i col·laborativa’, impulsat per l’Institut de Biomecànica (IBV) i l’Institut Tecnològic de l’Energia (ITE), i que ara introduirà la perspectiva de la COVID-19 en l’entorn laboral, per obtindre informació sobre la percepció d’empreses i el seu personal sobre les conseqüències de la pandèmia en eixos entorns, en la climatització d’espais i en el confort tèrmic.
En este sentit s’espera obtindre informació sobre possibles canvis en les condicions de manteniment i operació de les instal·lacions de climatització i ventilació per evitar contagis per la COVID-19, l’augment del teletreball amb el canvi d’espai de treball que això suposa de l’oficina a la llar, l’increment d’EPI amb l’afecció que això pot suposar per al confort tèrmic, etc. El regidor ha destacat esta nova perspectiva del projecte, que compta amb el suport de l’Ajuntament de València, i ha posat en valor que ja s’estiga col·laborant amb una empresa per plantejar proves amb les seues mascaretes.
“Agraïm, valorem i destaquem el treball de projectes com este, que des de la innovació i el desenvolupament, ens acosten a un futur millor, més sostenible i també potser més segurs de cara a possibles crisis com la que estem patint ara per la COVID-19”, ha explicat Ramon.
Este projecte valencià està finançat per la convocatòria de l’IVACE d’ajudes a centres tecnològics de la Comunitat Valenciana per al desenvolupament de projectes d’I+D de caràcter no econòmic realitzats en cooperació amb empreses, amb càrrec al pressupost de l’exercici 2020, amb cofinançament de la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional, dins del Programa Operatiu de la Comunitat Valenciana 2014-2020.
Ramon ha recordat que l’objectiu inicial està molt vinculat a la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic, “eixos que considerem prioritaris des del govern de Joan Ribó a València i que són la base de la societat futura millor per la que treballem”. En este sentit ha posat en valor el treball en conceptes nous com el de les condicions tèrmiques o energètiques –juntament amb les tradicionals d’ergonomia o il·luminació- a l’hora d’abordar el confort d’empleats i empleades al seu lloc de treball i ha reiterat la seua confiança en la rellevància dels resultats d’este projecte de l’IBV i l’ITE.
El director de l’Institut de Biomecànica, Javier Sánchez, ha afirmat que l’IBV posa les persones al centre dels processos d’innovació. “En este projecte amb l’ITE combinem els nostres coneixements amb els requeriments de les persones usuàries per a millorar el seu confort en el lloc de treball i alhora millorem l’estalvi energètic”, ha explicat. “La col·laboració amb l’Ajuntament de València evidencia l’interés compartit que tenim en els projectes d’investigació respectuosos i beneficiosos amb el medi ambient”, ha afegit.
El projecte s’estén durant un any i mig i compta també amb el suport tècnic de la Fundació València Clima i Energia i de la Delegació d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, que oferix les seues dependències per fer proves.