La moció ha sigut aprovada per unanimitat amb els vots a favor de tots els grups municipals
El Grup Municipal Socialista ha presentat al ple municipal de l’Ajuntament de Paiporta, celebrat aquest dijous, una moció que insta a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer a la seua intervenció immediata i permanent en matèria de manteniment i neteja del patrimoni hidràulic públic, junt amb les inversions precises en infraestructures hídriques.
A la moció, aprovada per unanimitat amb el vot favorable dels quatre grups municipals de l’Ajuntament, el PSPV de Paiporta demana la creació d’un organisme participatiu entre administracions públiques i municipis sensibles a patir les conseqüències de grans crescudes de llits, rius i barrancs, temporals i d’altres esdeveniments climàtics, amb una comunicació fluida, que permeta trobar una solució conjunta i diligent per a aquests problemes.
El 5 de novembre, la Comunitat Valenciana patia un greu temporal, amb precipitacions abundants que es repeteixen en el nostre territori cada cert temps, deixant en poques hores a Paiporta fins a 150 litres d’aigua per metre quadrat. El barranc de Xiva, que travessa el poble, arreplega eixes pluges i en el seu pas per múltiples municipis de l’Horta va arrossegant les seues conseqüències. Així bé, les actuacions locals i aïllades en el seu llit tenen escassa repercussió en el seu manteniment i bon estat “El nostre barranc desemboca a l’Albufera. El que a ell aboquem des de Paiporta fa part d’aquesta llacuna natural i de nosaltres depèn cuidar del nostre patrimoni mediambiental més proper”, ha explicat la portaveu municipal socialista i vicealcaldessa de Paiporta, Maribel Albalat.
Aquests fenòmens meteorològics causen també greus conseqüències per al conjunt de la ciutadania, el sector agrícola i les infraestructures públiques i privades. En aquest sentit, la Confederació Hidrogràfica del Xúquerés l’administració pública competent i responsable de l’administració i control del domini públic hidràulic en el nostre àmbit territorial, i com a tal és la seua competència mantenir les instal·lacions.
Els municipis pateixen anualment les conseqüències de la mancança de manteniment i neteja, i es troben davant la dificultat de no poder intervenir. Si bé els ajuntaments han oferit en repetides ocasions realitzar les labors de manteniment i neteja d’aquests espais, les sol·licituds han sigut desateses, de vegades s’han resolt una volta s’havia superat el risc i, fins i tot, s’ha aplicat el règim sancionador de la Confederació per les accions de manteniment i neteja que s’havien realitzat.
Per això, el Grup Municipal Socialista demana a la Confederació que agilitze les sol·licituds d’intervenció dels ajuntaments i s’actue amb cogovernança i col·laboració entre administracions, principis que han de regir l’actuació de les administracions públiques. “Proposem la creació d’un grup de treball coordinat, un organisme participatiu que agrupe a municipis amb risc d’inundació moderat, alt o extrem en relació amb elements del patrimoni hidràulic públic gestionat per la Confederació. D’aquesta manera tots els municipis afectats podrem participar en els plans de manteniments, actuacions preventives i tasques de neteja per tal de fer causa comuna d’un problema que també és comú”, ha matisat Albalat.