La creació del Servici d’Arqueologia Municipal SIAM es remunta al 4 de maig de 1948. El seu primer responsable va ser el llavors cap dels museus municipals i gran estudiós de l’arqueologia de València, José Llorca Rodríguez.
L’Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals. Ha preparat una sèrie d’activitats per acostar a la ciutadania el treball que els arqueòlegs municipals han realitzat durant estos 75 anys a la ciutat de València, que es prolongaran durant tot l’any.
La primera d’estes activitats seran unes jornades de portes obertes i visites guiades a les instal·lacions del SIAM. En el Polígon Vara de Quart, que es duran a terme entre el 8 i el 17 d’este mes. En elles els tècnics municipals mostraran el treball que duu a terme el servici cada vegada que intervenen en una excavació arqueològica. Es pot concertar una visita en el telèfon 695500290 o a través del correu electrònic reservavisitas@didadcultural.com. En la web https://cultural.valencia.es/es/ està tota informació sobre les visites.
Exposició en la qual es comptaran els principals descobriments que s’han realitzat durant estos 75 anys
Enguany estan previstes activitats que s’aniran anunciant de manera progressiva. Que finalitzaran amb una exposició en la qual es comptaran els principals descobriments que s’han realitzat durant estos 75 anys. S’exposarà una selecció amb les peces més importants recuperades a la ciutat.
Per a trobar l’origen d’este servici és necessari remuntar-se a tres anys abans de la seua creació. En 1945 el consistori va procedir a executar un ambiciós projecte d’obertura de l’avinguda de l’Oest. Seguint els plans urbanístics d’eixe moment en el qual es planificava la construcció de grans avingudes que milloraren la comunicació de la ciutat.
En el transcurs d’estes obres, prop del Mercat Central van començar a aparéixer nombroses sepultures romanes. Corresponents a les primeres troballes de la Necròpoli de la Boatella. Que va ser la primera manifestació moderna del ric passat arqueològic que atresorava el subsol de València.
En 1949 el SIAM va ampliar les seues àrees d’intervenció a la qual en aquell moment era coneguda com a “Gran València”. Que es correspon amb l’actual àrea metropolitana.
El recentment creat servici va iniciar la seua marxa amb la realització d’excavacions i la vigilància de les obres que es realitzaven a la ciutat. La qual cosa va permetre la troballa d’importants restes arqueològiques. Com el cèlebre Mosaic de la Medusa al carrer del Rellotge Vell, que va ser rescatat en 1950. En aquell moment la majoria de les troballes estaven relacionats amb necròpolis romanes. Entre les quals destaquen les de la Boatella, l’Antic portal de Russafa o el Mausoleu del Camí dels Frares, en Orriols. Especialment destacable va ser la intervenció duta a terme en la plaça de la Mare de Déu en 1959 i 1960. On es van documentar les restes d’un edifici monumental corresponent a l’antic fòrum romà.
En 1981 va arrancar una nova etapa, gràcies a l’entrada en el servici de nous tècnics com l’arqueòleg Albert Ribera. Com a director al costat de José Vicente Lerma, que van introduir una renovació metodològica al SIAM. La sistematització de les intervencions, la millora de la documentació, l’arxiu i la publicació sistemàtica del treball dut a terme en el servici.
A partir dels anys 90 del passat segle es van anar incorporant a este servici nous tècnics arqueòlegs, Javier Martí, Rafaela Soriano i Pepa Pascual i, més recentment, Vicent Escrivá i Carmen Marín, la qual cosa ha permés diversificar l’especialització en nous camps d’estudi. Este servici va ser, a més, un espai de formació per als joves arqueòlegs que tenien la possibilitat de realitzar pràctiques en excavacions urbanes, debatre sobre les noves metodologies i entrar en contacte amb els materials arqueològics de tots els períodes de la nostra història, des de la fundació de Valentia en 138 a. C. fins a l’actualitat.