El Servici de Mediació de Conflictes d’Almussafes tramita 22 expedients en el seu primer any de vida

El programa, finançat íntegrament pel consistori municipal, s’oferix a través de l’il·lustre Col·legi d’Advocats de València

 L’Ajuntament de la localitat es reunix amb l’ICAV per a fer balanç i millorar la gestió del servici, en el que l’ajuntament invertix 600 euros mensuals

Almussafes, a 23 de març del 2016. El consistori d’Almussafes va firmar fa un any un conveni amb l’il·lustre Col·legi d’Advocats de València per a posar en marxa el Servici de Mediació de Conflictes en la localitat, un programa que ha tramitat durant estos dotze mesos 22 expedients, dades que han portat a l’Ajuntament a renovar l’acord per a continuar oferint als veïns una ferramenta que permeta resoldre els seus problemes sense haver de recórrer a la Justícia. Este mateix matí, el regidor de Benestar Social, la directora de l’Àrea i el cap de la Policia Local s’han reunit amb la coordinadora del centre de mediació per a estudiar fórmules de gestió que aposten per un major creixement del programa, com la inclusió de la mediació escolar, una col·laboració més directa de la Policia Local per a la derivació de possibles casos o l’adhesió d’Almussafes a la Xarxa de Ciutats Mediadores, d’àmbit nacional, entre altres.

reunió servei mediacióA finals de febrer de l’any 2015, l’Ajuntament d’Almussafes va firmar un conveni de col·laboració amb l’il·lustre Col·legi d’Advocats de València amb l’objectiu d’implantar en la localitat un servici propi de mediació de conflictes que permetera als veïns resoldre les discrepàncies existents amb altres persones de forma pacífica i satisfactòria amb l’ajuda d’especialistes en mediació. En el seu moment, el degà de l’ICAV, Rafael Bonmatí, va assegurar que este mètode “promou una societat més justa i igualitària, fonamentada en la cultura de pau i enteniment per a resoldre problemes i amb el que, a més, s’estalvia en constes i es reduïx el col·lapse judicial”.

En els primers dotze mesos des de la posada en marxa del programa, s’han tramitat en la localitat un total de 22 expedients, dels quals 14 pertanyen a l’àmbit familiar, set al de civil-mercantil i un al penal. D’ells, es troben encara oberts catorze i s’han tancat set. Tan sols en un cas no s’ha pogut arribar a un acord i altres quatre consultes no han requerit el desenrotllament del procés de mediació.

Els bons resultats obtinguts amb esta experiència han portat l’executiu a seguir apostant per este servici durant el present any. Este mateix matí, el regidor de Benestar Social, Faustino Manzano, la coordinadora del Centre de Mediació del Col·legi d’Advocats de València, Anna Vall, i una altra especialista de l’ICAV, el Cap de la Policia Local, Ernesto Serrano, i la directora del departament de Benestar Social de l’Ajuntament, Laura Acuña, s’han reunit per a fer balanç i valorar les línies que s’ha de seguir a partir d’ara.

“Com a responsables públics tenim l’obligació de posar a l’abast dels veïns les ferramentes que permeten resoldre els problemes de la millor forma possible, evitant que les discrepàncies acaben en mans de la Justícia, per la qual cosa apostarem pel creixement d’este servici gratuït que, sens dubte, contribuïx a millorar la convivència dels ciutadans”, ressalta Faustino Manzano.

El servici contractat pel consistori, finançat íntegrament amb càrrec als pressupostos municipals amb una inversió anual de 7.200 euros, permet el trasllat una vegada cada quinze dies d’experts en mediació fins a la localitat durant quatre hores i mitja per a oferir atenció a aquells que ho sol·liciten en el departament de Benestar Social, situat en la planta baixa del Centre de Salut.

Tal com assenyalen des de l’il·lustre Col·legi d’Advocats de València, “els protagonistes del conflicte es convertixen també en els protagonistes en la busca de les millors solucions consensuades i vàlides per a tots”.

Encara que les dades registrades durant el primer any de desenrotllament del programa són prou positives, en la trobada mantinguda este mateix matí s’ha acordat obrir una línia de col·laboració amb el Departament Policial, perquè els agents puguen derivar al programa possibles casos objecte de mediació. Així mateix, s’ha proposat l’obertura del servici també cap a la mediació escortar, un àmbit en què sovint es generen conflictes que es poden resoldre a través d’este sistema.

Un dels punts tractats durant la reunió s’ha centrat en la recentment creada Xarxa de Ciutats Mediadores, una entitat d’àmbit nacional a què ja s’han adherit ciutats com Castelló, Antequera i Vilafranca de los Palacios i que, en un futur pròxim, pot comptar també amb Almussafes com a membre actiu.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.