La SUAM de Sollana acompanyà a la Lira Almussafense en esta iniciativa, que no se celebrava des del 2012
El pati del col·legi Afmassaf va acollir, el passat dissabte 4 de juliol, un espectacle musical protagonitzat per les bandes de la Societat Musical Lira Almussafense i la Unió Artístic-Musical de Sollana. Més de 600 espectadores van gaudir del variat programa preparat per a l’ocasió, que va incloure un castell de focs artificials com a cloenda de la última peça interpretada per la banda local.
La cercavila prèvia anunciava a la localitat que seria una nit festiva i molt musical. Les bandes van recórrer el trajecte que separa la seu de la Societat Musical Lira Almussafense i l’entrada al col·legi Almassaf per l’avinguda Paral·lel, on els esperaven al voltant de 600 persones desitjoses de gaudir del repertori assajat.
Durant la primera part del concert, la Banda Simfònica de la Societat Unió Artístic-Musical de Sollana, fundada en 1976 i formada per un total de 55 músics, va interpretar el pasdoble de concert “El Olmo”, compost per Francisco Martínez, l’obra “A Festival Prelude”, escrita pel compositor Alfred Reed i la suite “Diego de Acebedo”, de Miguel Asins. Després dels nombrosos aplaudiments rebuts per part del públic assistent, la banda convidada, dirigida per Juan Bautista Soria, va rebre un reconeixement en forma de placa commemorativa per la seua presència en aquesta edició del Festival de Bandes de mans de la Musa de la Música i dama de les Festes representant de la Societat Musical, Anna Mª Bosch Santana, i de la presidenta d’aquesta entitat, Sandra Berth.
La segona part del concert la va protagonitzar la banda amfitriona, que va tornar a sorprendre al respectable amb un repertori format pel pasdoble “Antañona”, compost per Fernando Tormo, al que li va seguir la gran jota “La Dolores”, de Tomás Bretón, i “Danzón número 2”, d’Arturo Márquez. Però el plat fort de la vetlada fou la interpretació de l’obertura “1812”, obra del compositor Peter Tchaikovsky, escrita amb l’objectiu de commemorar la victoriosa resistència russa d’aquest any enfront de l’avanç de la Gran Armée de Napoleón Bonaparte. En la part final de la partitura, aquesta obra inclou una salve de tirs de canó i un repic de campanes que durant el concert van ser substituïdes per un espectacular i sorprenent castell de focs artificials que va posar el fermall d’or a aquesta trentè setena edició del Festival de Bandes d’Almussafes, que tornava al programa de festes després d’un descans de dos anys en els quals la societat musical havia oferit l’esperada ració de música de banda en altres formats.
Per al director, Josep Escandell, “1812” és una obertura amb una dificultat tècnica important i sempre és una superació interpretar obres d’aquest tipus perquè la gent vinga més a assajar i s’implique més en el paper”.
Conclós d’aquest apoteòsic final amb segell valencià, va arribar el lliurament de la distinció commemorativa. La Reina de les Festes 2015, Érica Vendrell, i l’alcalde, Toni González, foren els encarregats de pujar a l’escenari per a agrair a l’agrupació la seua presència i l’esforç mostrat durant tot l’any en la promoció de la música en la localitat. El mestre director Josep Escandell, va arreplegar el guardó en nom de la Societat Musical Lira Almussafense.
El Regidor de Festes i membre de la banda local, Andrés López, assegura que “Escandell cada vegada intenta fer un repte major per a la nostra banda i no ens podem queixar perquè sempre ens deixa un gran sabor de boca”. El punt i final, com sempre, el va posar la interpretació del “Cant a Almussafes”, del mestre Moragues i l’Himne Regional” valencià del mestre Serrano. Es clausurava d’aquesta forma una nit amb marcat accent musical.